Najważniejszym wydarzeniem pierwszego dnia święta papryki na Praskiej Giełdzie Spożywczej było otwarcie nowej hali owocowo-warzywnej. Trzydniowe obchody skończą się w sobotę.
W Polsce z roku na rok rośnie produkcja papryki. Chcemy, by dni papryki stały się cykliczną imprezą - powiedział nam Dariusz Bliźniak, dyrektor PGS. Jeszcze dzisiaj i jutro każdy klient, który zrobi zakupy na PGS, otrzyma gratis worek papryki.
Jeszcze do 2002 roku spis rolny nie uwzględniał papryki jako rośliny uprawianej w naszym kraju. Traktowano ją jako "inne warzywa" . Choć już wówczas byliśmy, uwzględniając warzywa uprawiane pod gołym niebem, jej szóstym producentem w Europie. A biorąc pod uwagę paprykę spod osłon - pierwszym. Dzisiaj w Polsce uprawia się 80 tys. ton tego warzywa rocznie. Średnio dziennie przez PGS "przepływa" pięć ton tego warzywa. Teren PGS obejmuje 11 ha powierzchni użytkowej, z czego cztery hektary pod dachem. Ale rynek cały czas się rozwija. Niebawem będą otwierane kolejne hale.
Dzięki nowym inwestycjom powstają nowoczesne powierzchnie
handlowo-magazynowe. Przeznaczone są do prowadzenia handlu hurtowego artykułami
spożywczymi spełniającymi wymogi systemu HACCP - powiedział Paweł
Nowakowski, wiceprezes Agro-Techniki, spółki zarządzającej PGS. Nowe inwestycje
mają kosztować 15 mln zł.