Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Trzydniowe szaleństwo warzywne

17 września 2004

Najważniejszym wydarzeniem pierwszego dnia święta papryki na Praskiej Giełdzie Spożywczej było otwarcie nowej hali owocowo-warzywnej. Trzydniowe obchody skończą się w sobotę.

W Polsce z roku na rok rośnie produkcja papryki. Chcemy, by dni papryki stały się cykliczną imprezą - powiedział nam Dariusz Bliźniak, dyrektor PGS. Jeszcze dzisiaj i jutro każdy klient, który zrobi zakupy na PGS, otrzyma gratis worek papryki.

Jeszcze do 2002 roku spis rolny nie uwzględniał papryki jako rośliny uprawianej w naszym kraju. Traktowano ją jako "inne warzywa" . Choć już wówczas byliśmy, uwzględniając warzywa uprawiane pod gołym niebem, jej szóstym producentem w Europie. A biorąc pod uwagę paprykę spod osłon - pierwszym. Dzisiaj w Polsce uprawia się 80 tys. ton tego warzywa rocznie. Średnio dziennie przez PGS "przepływa" pięć ton tego warzywa. Teren PGS obejmuje 11 ha powierzchni użytkowej, z czego cztery hektary pod dachem. Ale rynek cały czas się rozwija. Niebawem będą otwierane kolejne hale.

Dzięki nowym inwestycjom powstają nowoczesne powierzchnie handlowo-magazynowe. Przeznaczone są do prowadzenia handlu hurtowego artykułami spożywczymi spełniającymi wymogi systemu HACCP - powiedział Paweł Nowakowski, wiceprezes Agro-Techniki, spółki zarządzającej PGS. Nowe inwestycje mają kosztować 15 mln zł.


POWIĄZANE

Podczas nadchodzącej 15. edycji Targów Sadownictwa i Warzywnictwa, które odbędą ...

Podczas gali wieńczącej pierwszy dzień Forum Rynku Spożywczego i Handlu uhonorow...

EIT Food już po raz siódmy organizuje warsztaty projektowania produktów żywności...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę