Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Tradycyjne produkty z całej Polski w weekend w Warszawie

5 października 2013
Już w najbliższą niedzielę, 6 października odbędzie się Kiermasz Produktów Regionalnych i Tradycyjnych, organizowany przez Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej (EFRWP) oraz Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego (PIPRiL). Miłośnicy tradycyjnych polskich produktów będą mogli posmakować regionalnych wyrobów oraz zrobić zakupy u producentów z całego kraju.

Kiermasz Produktów Regionalnych i Tradycyjnych odbędzie się w warszawskiej „Fortecy” (przy ul. Zakroczymskiej 12), w godz. 10.00-17.00. Na stoiskach producentów – zaproszonych z różnych regionów Polski – pojawią się wyjątkowe specjały, m.in.: miody, wędliny i sery, przetwory owocowe i warzywne, pieczywo, oleje tłoczone na zimno oraz regionalne alkohole. Dodatkowo na odwiedzających  czekają degustacje przygotowane przez organizatorów i wystawców.

Podczas kiermaszu zostaną również ogłoszeni laureaci finału II edycji Ogólnopolskiego Konkursu na najlepszy przepis kulinarny z wykorzystaniem polskich produktów zarejestrowanych w UE, organizowanego na zlecenie MRiRW. Wzięli w nim udział młodzi kucharze ze szkół gastronomicznych z różnych regionów Polski. Dziesięć najlepszych szkół, wyłonionych na podstawie nadesłanych przepisów, zostało zaproszonych na finał
do Warszawy. Okazuje się, że aż 8 ekip laureatów uczestniczyło w warsztatach kulinarnych EFRWP „Tradycyjne Produkty – Nowoczesna Kuchnia Polska”.

Konkurs na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący polskie produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację w Unii Europejskiej jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS) organizowany jest przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego (PIPRiL)
na zlecenie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, przy wsparciu EFRWP.


POWIĄZANE

Podczas nadchodzącej 15. edycji Targów Sadownictwa i Warzywnictwa, które odbędą ...

Podczas gali wieńczącej pierwszy dzień Forum Rynku Spożywczego i Handlu uhonorow...

EIT Food już po raz siódmy organizuje warsztaty projektowania produktów żywności...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę