Ptak_Waw_CTR_2024

Targowa Łódź w stylu eko

3 grudnia 2015
W dn. 3-5 października 2014 roku w Łodzi odbędzie się  odbędzie się VII już edycja Międzynarodowych  Targów Żywności Ekologicznej i Regionalnej NATURA FOOD 2014. To najważniejsze wydarzenie branży eko żywności w Polsce i Europie Środkowo-Wschodniej. Bieżąca edycja imprezy obfituje w bogatą ofertą wystawienniczą oraz ciekawy program imprez towarzyszących, przygotowanych z myślą o przedstawicielach branży i świadomych koneserach stylu eko.

Targi są najważniejszą branżową imprezą w Polsce, dedykowaną bioproduktom, ekożywności oraz produktom regionalnym i tradycyjnym. NATURA FOOD to niepowtarzalna okazja do bezpośredniego kontaktu z funkcjonującymi na polskim rynku producentami ekoproduktów i wysokiej jakości żywności niskoprzetworzonej. W tym roku swój udział potwierdziło blisko 300 wystawców.  Każdego roku w targach bierze udział ponad 12 tys. osób. Wśród wystawców i odwiedzających znajdują się przedstawiciele kadry menedżerskiej, rolnicy, producenci, przetwórcy, właściciele sklepów oraz dystrybutorzy żywności z różnych regionów Polski i zagranicy: Litwy, Węgier, Włoch, Republiki Czeskiej, Niemiec, w tym roku również z Japonii.

Targom towarzyszyć będzie szereg spotkań i konferencji branżowych przeznaczonych dla producentów artykułów ekologicznych oraz właścicieli i pracowników sklepów, w tym: Akademia Biokuriera, seminaria w ramach BIObiznes Forum. Po raz pierwszy odbędzie się I Forum EKObranży, poświęcone zagadnieniom handlu i sprzedaży w biznesie eko żywności. W programie Forum znajdą się panele o ciekawej tematyce: „Dokąd zmierza eko branża”, „W jakim kierunku zmierza handel detaliczny i hurtowy w ekobranży”, a także „Rozwój i specyfika kanałów dystrybucji produktów ekologicznych i prozdrowotnych”. Forum jest organizowane przez MTŁ oraz Wydawnictwo Media Experts. Po raz trzeci eksperci z IFOAM EU, europejskiej struktury Międzynarodowej Federacji Rolnictwa Ekologicznego, poprowadzą konferencję na temat perspektyw rozwoju i promocji rolnictwa ekologicznego w UE.

Program targów obfituje w sympozja i prelekcje dotyczące branży naturalnej żywności i zdrowego stylu życia. Wśród atrakcji zaplanowano warsztaty i pokazy kulinarne, prowadzone przez wybitnych kucharzy i miłośników gotowania – Grzegorza Łapanowskiego oraz Grzegorza Cieleckiego. Na odwiedzających czekać będzie również Strefa FOOD TRACK cullinary show, w ramach której zorganizowany zostanie konkurs dla blogerów pn. „Eko śniadanie = lepsze wkuwanie” na najsmaczniejszy i najzdrowszy zestaw śniadaniowy dla uczniów. Miłośnicy dobrej kuchni wezmą udział w prezentacji dotyczącej bezglutenowej kuchni wegańskiej pt. „Gryczane bliny z hummusem, majonezem z kalafiora i wegańskim kawiorem”, prowadzonej przez Atelier Smaku. Na smakoszy czarnego, orzeźwiającego napoju czeka Strefa Miłośników Kawy, a w niej prezentacje sztuki parzenia i domowych sposobów przygotowywania napoju, ozdabiania mlekiem oraz uprawie tej rośliny.

Nie zabraknie oczywiście dyskusji o ważnych aspektach życia w stylu eko. Stowarzyszenie STOP NOP zorganizuje prelekcję pn. „Zdrowy Styl Życia a Szczepienia”. Gratka czeka też na miłośników drobiu, będą mogli wziąć udział w warsztatach: „Hodowla drobiu zgodnie z naturą - czy to w ogóle jest możliwe”. Zupełnie nowym tematem, który pojawi się na targach jest żywność modyfikowana genetycznie. Poświęcone zostanie jej seminarium Instytutu Spraw Obywatelskich INSPRO pt. "Wolne od GMO? Chce wiedzieć”.

Targi to również możliwość udziału w ciekawych konkursach. W konkursie o Złoty Medal NATURA FOOD 2014 jury sprawdzi jakość rekordową ilość 37 prezentowanych produktów w czterech kategoriach: żywności ekologicznej, tradycyjnej, naturalnej i pochodzącej z zagranicy. Już po raz siódmy rozstrzygnięty zostanie konkurs Tygiel Smaków - jego uczestnicy będą prezentować produkty na stoisku Urzędu Marszałkowskiego Województwa Łódzkiego. Z kolei w ramach konkursu Tradycyjne Smaki Regionu swoje umiejętności zaprezentują uczniowie szkół gastronomicznych.

Równolegle z NATURA FOOD odbędą się III Targi Ekologicznego Stylu Życia beECO, które są organizowane z myślą o producentach ekologicznych środków czystości do mycia, prania i sprzątania, kosmetyków naturalnych i ubrań dla dzieci z wysokiej jakości bawełny. Po rocznej przerwie na targach gościć będzie  „zakręcona” wielbicielka stylu eko, ceniona wokalistka Reni Jusis, która poprowadzi warsztaty pn. „Ekologicznie = ekonomicznie, czyli 10 pomysłów na oszczędne i naturalne rozwiązania na co dzień”.



POWIĄZANE

EIT Food już po raz siódmy organizuje warsztaty projektowania produktów żywności...

Już w tym tygodniu, w dniach 3-5 października 2024 r., odbędą się targi BIOEXPO ...

Bieszczady to przepiękny górski region, który słynie nie tylko z malowniczych wi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę