Zakończyła się III edycja Śląskich Targów Cukierniczych, Piekarniczych i Lodziarskich SweetTARG 2012. Na ponad 3 tys. powierzchni wystawienniczej mogliśmy zobaczyć ponad 70 specjalistów słodkich i piekarniczych branż, którzy prezentowali nowoczesne technologie i innowacyjne rozwiązania wykorzystywane w produkcji wyrobów i artykułów cukierniczych, lodów i wielorakiego pieczywa.
|
|
Prezentacja targowa obejmowała maszyny i urządzenia dla przemysłu piekarniczego, cukierniczego, dodatki piekarskie i cukiernicze, produkty przemysłu piekarskiego, produkty i półprodukty spożywcze, urządzenia do produkcji lodów, koncentraty smakowe i dodatki do lodów, dekoracje, wyroby cukiernicze, wyroby czekoladowe, galanterię cukierniczą, lody, bakalie, miód i produkty pszczelarskie, produkty przemysłu tłuszczowo-olejarskiego, urządzenia chłodnicze, klimatyzacyjne, meble sklepowe, magazynowanie, maszyny pakujące do piekarnictwa, cukiernictwa, urządzenia do utrzymania czystości i higieny oraz wydawnictwa branżowe. W programie targów znalazły się m.in. zorganizowane przez Małą Akademię Mistrzostwa Zawodowego konkursy branżowe: „Zespołowe Mistrzostwa Młodych Cukierników” o puchar magazynu Cukiernictwo i Piekarstwo oraz „Konfrontacje Mistrzów”. Dla wystawców konkurs na „Produkt SweetTarg 2012”, „Na Najciekawszy Okolicznościowy Wyrób Piekarski” „Na Najbardziej Interesującą Ekspozycję”. Dla piekarzy przygotowano bezpłatne szkolenie pt. Wymagania minimalne w zakresie BHP maszyn i urządzeń eksploatowanych
w przemyśle piekarniczym, wyniki kontroli przeprowadzonych w tej branży w 2011 roku”, organizowane przez Okręgową Inspekcję Pracy w Katowicach. Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP na swoim stoisku uruchomiło punkt informacyjny w którym pracownicy Izby Rzemieślniczej oraz członkowie Stowarzyszenia pełnili dyżury, udzielając bieżących informacji targowych, związanych zarówno z ekspozycją targową, jak i informacji dotyczących działalności rzemieślniczej i branży piekarskiej.
Targi odwiedziło ponad 1500 specjalistów.
Oto wyniki konkursów na najlepszy produkt targów SweetTARG 2012
Jury w składzie: przewodniczący jury - prof. nadzw. dr hab. Jan Klimek, członek jury - Lech Jędryka, członek jury – dr hab. inż. Lesław Juszczak przyznało następujące nagrody
i wyróżnienia:
1)w kategorii WYRÓB
- statuetkę otrzymała firma „Promas” za kompletne wyposażenie cukierni- kawiarni”
- statuetkę otrzymała Spółdzielnia Mleczarska „Sudowia” za Milla Cukiernicza
- wyróżnienie otrzymała firma Emix” za jogurt mrożony z proszku
- wyróżnienie otrzymała firma BAKER za Tort Artystyczny
2)w kategorii URZĄDZENIE
- statuetkę otrzymała firma „Masz Gliwice” za Krajalnice Taśmową REX
- statuetkę otrzymała firma „BioStar” za Drożdżownik DR- EK-400
- statuetkę otrzymała firma „Jeremy” za linie krojąco – pakującą
3)w kategorii KOMPONENT
- wyróżnienie otrzymała firma Pfahnl Polska za chleb orkiszowy z jabłkiem
- wyróżnienie otrzymała firma Kames za Dolce BIO
4)Statuetkę za ekspozycję targową ( stoisko ) otrzymała firma Bączkowicz Mankiewicz
5)Wyróżnienie otrzymał Pan Lech Jędryka za innowacyjność w promowaniu produktów piekarskich i promowanie zawodu piekarza
6)Wyróżnienie otrzymał Pan Wiesław Kierat za artyzm i profesjonalizm
9570345
1