W najbliższy czwartek, tj. 8 lutego br., rozpoczną się w Bydgoszczy Specjalistyczne Targi Branży Spożywczej. Targi te jak zwykle dają okazję do zapoznania się z ofertą wystawców z różnych dziedzin przemysłu spożywczego.
Na wydarzenie to składają się cztery pomniejsze imprezy targowe. MLEKORAJ dotycząca przetwórstwa mleczarskiego i maszyn z tą dziedziną związanych. Na stoiskach wystawców MASARPOL-u znajdziecie Państwo wszystko, czego szukają przetwórcy produktów mięsnych. Trzecią dziedzinę reprezentuje POLGASTRO, gdzie będziecie mogli się Państwo zapoznać z aktualną ofertą firm produkujących artykuły i urządzenia dla gastronomii. Ostatnią z imprez składających się na lutowe Targi w Bydgoszczy jest INTERPIEK, gdzie można zapoznać się z najnowszymi trendami w dziedzinie piekarstwa, cukiernictwa i przetwórstwa zbożowo-mącznego.
Organizatorzy spodziewają się około 90 wystawców z całej Polski oraz, jak co roku, kilku tysięcy zwiedzających, zainteresowanych tą tematyką.
W trakcie targów odbędzie się kilka imprez towarzyszących, m.in. dwa Ogólnopolskie Konkursy - "Smak polskiego pieczywa" i "Jogurt roku", Mistrzostwa Młodych Piekarzy Regionu Kujawsko-Pomorskiego, konkurs kulinarny "Menu roku" oraz prezentacje mistrzów cukierniczych reprezentujących Lożę Cukierników Polskich.
W dniu 9 lutego równorzędnie z targami odbędzie się również szósta już Konferencja Naukowo-Techniczna pt. "Inżynieria żywności". W jej skład wchodzą cztery sesje dotyczące: podstaw inżynierii, inżynierii zbożowo-młynarskiej, inżynierii piekarstwa oraz inżynierii gastronomii.
Jak więc można zauważyć program targów jest dość rozmaity i każdy, kto interesuje się branżą spożywczą z pewnością znajdzie coś dla siebie.
DS 05.02.2001