Targi ekologicznej żywności z mistrzami gotowania w tle
3 października 2013
Gośćmi specjalnymi tegorocznej edycji Targów Żywności Ekologicznej i Tradycyjnej NATURA FOOD w Łodzi będą gwiazdy telewizyjnych programów kulinarnych Grzegorz Łapanowski oraz Carlos Gonzalez Tejera. Panowie zaprezentują swój kunszt kulinarny, który z pewnością zainteresuje prawdziwych koneserów dobrego jedzenia oraz żywności ekologicznej i stylu eko.
W niedzielę (13 października) trzeciego dnia Targów, kuchenny patriota i sympatyk orientalnych smaków Grzegorz Łapanowski poprowadzi warsztaty kulinarne dla dzieci z cyklu „Szkoła na Widelcu”. Fundacja „Szkoła na widelcu" to projekt, który ma na celu poprawę jakości odżywiania dzieci w szkołach i przedszkolach, oraz szerzenie świadomości w zakresie zdrowego odżywiania wśród dzieci, ich rodziców, nauczycieli i personelu kuchennego. W ramach projektu Fundacja tworzy i wdraża programy edukacyjno-kulinarne dla dzieci z różnych grup wiekowych, od przedszkolaków po maturzystów. Organizuje szkolenia z zakresu żywienia, skierowane do rodziców uczniów, dyrekcji, nauczycieli, kucharek i intendentek szkolnych.
Drugim wyjątkowym gościem Targów będzie Carlos Gonzalez Tejera. Znany dziennikarz, pasjonat dobrego gotowania, smakosz i gawędziarz zaprezentuje swój kulinarny show pośród kilkuset innych wystawców i producentów. Mistrz na całym świecie promuje zdrową żywność i gotowanie nie tylko z sercem, ale także z głową. Carlos Gonzalez-Tejera znany z programów kulinarnych w TV i niezliczonej ilości pokazów przyrządzi kilka wyjątkowych potraw. Gości Targów czeka zatem wyjątkowa okazja spróbowania dań przygotowanych przez kucharza, który w ich przygotowanie wkłada swój największy atut – talent kulinarny.
Kolejną atrakcją Tarów będzie pokaz kulinarny Sebastiana Kornackiego oraz Dariusza Suchenka w ramach projektu „Kreowanie marki Łódzkie poprzez promocję tradycyjnych smaków regionu”. Mimo młodego wieku Panowie należą już do ścisłego grona mistrzów kulinarnych naszego kraju. Sebastian Kornacki swoje umiejętności zawodowe zdobywał w pięciogwiazdkowym hotelu pod okiem szefów kuchni z Japonii, Włoch, Szwajcarii i Malezji. Przez dwa lata pełnił funkcję szefa kuchni w jednej z warszawskich restauracji specjalizującej się w kuchni fusion. Z kolei kunszt Dariusza Suchenka jako szefa kuchni mogli docenić m.in. goście warszawskiego Hotelu Hyatt. Pokaz odbędzie się w sobotę (12 października, w godz. 13.30-15.00).