Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Szanse i bariery, możliwości wytwarzania

3 grudnia 2015
„Żywność tradycyjna i regionalna. Wsparcie w ramach PROW 2007-2013 producentów uczestniczących w systemach jakości żywności. Szanse i bariery, możliwości wytwarzania” to tytuł jednodniowego seminarium jakie 12 listopada bieżącego roku w Świętokrzyskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach organizuje Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego. Celem seminarium jest przede wszystkim zaprezentowanie mechanizmów wsparcia dla producentów uczestniczących w systemach jakości żywności w ramach PROW 2007-2013, z uwzględnieniem polityki jakości żywności w ramach PROW 2007-2013 z przedstawieniem planowanych zmian w nowym okresie programowania. Seminarium przeznaczone jest dla: rolników i producentów posiadaczy unijnych znaków jakości, rolników i producentów chcących ubiegać się o znaki UE, doradców rolnych, przedstawicieli administracji i samorządowców, liderów organizacji pozarządowych. Program seminarium 9.50 – 10.10 Rejestracja uczestników. 10.10 – 10.15 Oficjalne otwarcie i powitanie gości. 10.15 – 11.00 "Wspólna Polityka Rolna wczoraj, dziś i jutro – rola jakości produktów z perspektywy producenta i konsumenta w świetle założeń PROW 2007-2013" – Zofia Winawer, członek Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. 11.00 – 11.45 "Europejskie systemy jakości żywności. Ich obecność w Programie Rozwoju Obszarów Wiejskich 2007-2013. Polskie produkty w europejskim dziedzictwie. Przedstawienie systemów europejskich i krajowych i korzyści dla uczestniczących w nich producentów" – Izabella Byszewska, prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. 11.45 – 12.15 Przerwa kawowa. 12.15 – 13.00 "Mechanizmy wsparcia producentów uczestniczących w systemach jakości żywności w Programie Rozwoju Obszarów Wiejskich 2007-2013. Sposoby aplikacji i rezultaty wdrażania" – Jan Zwoliński, wiceprezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. 13.00 – 13.45 "Produkujemy zgodnie z przepisami. Wymogi prawne przy wprowadzaniu do obrotu żywności tradycyjnej i regionalnej w zakresie przepisów weterynaryjno – sanitarnych sprzedaż bezpośrednia, dostawy bezpośrednie, działalność MLO. Wspieranie mikroprzedsiębiorczości na wsi i pozarolniczej działalności w ramach PROW 2007-2013" – Izabella Byszewska, prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. 13.45 – 14.00 Przerwa kawowa. 14.00 – 14.45 "Zmiany w systemach jakości żywności przyjęte przez KE, obecne w PROW 2014-2020" – Jan Zwoliński, wiceprezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. 14.45 – 15.30 "Rozwój systemów jakości w ramach PROW 2014-2020. Kontynuacja Wspólnej polityki Rolnej poprzez szanse rozwoju systemów jakości żywności. Nowelizacja ustawy o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych, środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych" – Zofia Winawer, członek Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. 15.30 – 15.45 Pytania, dyskusja. 15.45 – 16.15 Obiad.

POWIĄZANE

Podczas nadchodzącej 15. edycji Targów Sadownictwa i Warzywnictwa, które odbędą ...

Podczas gali wieńczącej pierwszy dzień Forum Rynku Spożywczego i Handlu uhonorow...

EIT Food już po raz siódmy organizuje warsztaty projektowania produktów żywności...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę