„Żywność tradycyjna i regionalna. Wsparcie w ramach PROW 2007-2013 producentów uczestniczących w systemach jakości żywności. Szanse i bariery, możliwości wytwarzania” to tytuł jednodniowego seminarium jakie 12 listopada bieżącego roku w Świętokrzyskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach organizuje Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego. Celem seminarium jest przede wszystkim zaprezentowanie mechanizmów wsparcia dla producentów uczestniczących w systemach jakości żywności w ramach PROW 2007-2013, z uwzględnieniem polityki jakości żywności w ramach PROW 2007-2013 z przedstawieniem planowanych zmian w nowym okresie programowania. Seminarium przeznaczone jest dla: rolników i producentów posiadaczy unijnych znaków jakości, rolników i producentów chcących ubiegać się o znaki UE, doradców rolnych, przedstawicieli administracji i samorządowców, liderów organizacji pozarządowych. Program seminarium 9.50 – 10.10 Rejestracja uczestników. 10.10 – 10.15 Oficjalne otwarcie i powitanie gości. 10.15 – 11.00 "Wspólna Polityka Rolna wczoraj, dziś i jutro – rola jakości produktów z perspektywy producenta i konsumenta w świetle założeń PROW 2007-2013" – Zofia Winawer, członek Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. 11.00 – 11.45 "Europejskie systemy jakości żywności. Ich obecność w Programie Rozwoju Obszarów Wiejskich 2007-2013. Polskie produkty w europejskim dziedzictwie. Przedstawienie systemów europejskich i krajowych i korzyści dla uczestniczących w nich producentów" – Izabella Byszewska, prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. 11.45 – 12.15 Przerwa kawowa. 12.15 – 13.00 "Mechanizmy wsparcia producentów uczestniczących w systemach jakości żywności w Programie Rozwoju Obszarów Wiejskich 2007-2013. Sposoby aplikacji i rezultaty wdrażania" – Jan Zwoliński, wiceprezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. 13.00 – 13.45 "Produkujemy zgodnie z przepisami. Wymogi prawne przy wprowadzaniu do obrotu żywności tradycyjnej i regionalnej w zakresie przepisów weterynaryjno – sanitarnych sprzedaż bezpośrednia, dostawy bezpośrednie, działalność MLO. Wspieranie mikroprzedsiębiorczości na wsi i pozarolniczej działalności w ramach PROW 2007-2013" – Izabella Byszewska, prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. 13.45 – 14.00 Przerwa kawowa. 14.00 – 14.45 "Zmiany w systemach jakości żywności przyjęte przez KE, obecne w PROW 2014-2020" – Jan Zwoliński, wiceprezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. 14.45 – 15.30 "Rozwój systemów jakości w ramach PROW 2014-2020. Kontynuacja Wspólnej polityki Rolnej poprzez szanse rozwoju systemów jakości żywności. Nowelizacja ustawy o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych, środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych" – Zofia Winawer, członek Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. 15.30 – 15.45 Pytania, dyskusja. 15.45 – 16.15 Obiad.