Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Syngenta na rzecz zdrowia i bezpieczeństwa: prawie 5 mln przeszkolonych rolników

3 kwietnia 2015
Bezpieczeństwo żywności to główny temat tegorocznego Światowego Dnia Zdrowia,
obchodzonego 7 kwietnia z inicjatywy Światowej Organizacji Zdrowia (WHO). Syngenta –
jeden z liderów rozwiązań dla rolnictwa – zobowiązała się do podniesienia bezpieczeństwa
zapewniając profesjonalne szkolenia milionom rolników na całym świecie. W ciągu jednego
roku firma przeszkoliła już 4,7 mln osób, głównie właścicieli niewielkich gospodarstw.
Szkolenia, które prowadzi Syngenta, realizują jedno z sześciu zobowiązań ogłoszonych
przez firmę w ramach inicjatywy The Good Growth Plan w 2013 roku. Syngenta
zadeklarowała wówczas przeszkolenie do 2020 roku 20 milionów rolników w zakresie
bezpieczeństwa pracy w rolnictwie i właściwego stosowania środków ochrony roślin.
Podczas pierwszych dwunastu miesięcy wdrażania inicjatywy Syngenta dotarła z programem
szkoleniowym do 4,7 mln rolników, z których 74 proc. to właściciele niewielkich gospodarstw.
Firma przeszkoliła także kilka tysięcy rolników z Polski w ramach projektu Rolnictwo
Odpowiedzialne.
Rolnictwo jest drugim największym pracodawcą na świecie, dlatego ochrona zdrowia osób
zatrudnionych w tym sektorze dotyczy setek milionów ludzi. Szkolenia, które prowadzi
Syngenta, budują świadomość na temat potencjalnych zagrożeń i ułatwiają rolnikom uniknąć
sytuacji niebezpiecznych dla zdrowia podczas pracy na roli. Edukacja rolników pozwala
także chronić środowisko naturalne, czyli owady zapylające oraz rzeki i strumienie w pobliżu
pól. Bezpiecznie stosowanie środków ochrony roślin oznacza również, że żywność
wyprodukowana przez rolników jest zdrowa i bezpieczna dla konsumentów.
„Nowe technologie zmieniły oblicze rolnictwa, ale korzystanie z nich wymaga wiedzy,
doświadczenia i umiejętności. Dlatego szkolimy rolników, jak stosować nowoczesne środki,
by chronić zdrowie ludzi, dbać o środowisko naturalne i zapewnić bezpieczeństwo żywności
dostarczanej przez gospodarstwa”, mówi Izabela Wawerek, dyrektor ds. korporacyjnych
w Syngenta Polska i koordynator programu Rolnictwo Odpowiedzialne, który firma prowadzi
w Polsce.
Więcej informacji o realizacji zobowiązań w ramach The Good Growth Plan dostępnych jest
w globalnym raporcie rocznym opublikowanym przez firmę Syngenta.
Szczegółowe informacje o programie Rolnictwo Odpowiedzialne znajdują się na stronie
http://rolnictwoodpowiedzialne.pl/
Syngenta jest jedną z wiodących na świecie firm, zatrudniającą w ponad 90 krajach przeszło 28 tysięcy
pracowników oddanych wspólnemu celowi: Uwalniamy potencjał roślin. Dzięki światowej klasy badaniom
naukowym, globalnemu zasięgowi i zaangażowaniu na rzecz naszych klientów, pomagamy zwiększyć wysokość
plonów, chronić środowisko naturalne oraz wpływać na poprawę zdrowia i jakości życia. Więcej informacji o firmie
dostępnych jest na stronie www.syngenta.com.

POWIĄZANE

Podczas nadchodzącej 15. edycji Targów Sadownictwa i Warzywnictwa, które odbędą ...

Podczas gali wieńczącej pierwszy dzień Forum Rynku Spożywczego i Handlu uhonorow...

EIT Food już po raz siódmy organizuje warsztaty projektowania produktów żywności...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę