Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie w województwie wielkopolskim 26 kwietnia V już Festiwal Piwa
Głównym celem tej plenerowej imprezy jest przedstawienie tradycji spożywania piwa na ziemiach polskich w ujęciu historycznym, przybliżenie sposobu warzenia piwa, prezentacja małych i średnich browarów funkcjonujących obecnie w kraju, a także zbiorów birofilskich oraz pokazanie wyrobu piw tzw. domowych. Odbędzie się także prezentacja dań kuchni opartej na wykorzystaniu piwa, jako dodatku do potraw oraz głównego ich składnika, jak np. polewki piwnej. Ponadto zostaną zaprezentowane właściwości lecznicze i kosmetyczne piwa.
W programie Festiwalu organizatorzy zaplanowali miedzy innymi ogródki piwne poszczególnych browarów regionalnych połączone z prezentacją i sprzedażą ich wyrobów, wystawę Birofilia ze zbiorów Muzeum oraz „To i owo o piwie”, czyli pogadanki oraz ciekawostki na temat piwa. W trakcie Festiwalu zostaną zaprezentowane również domowe sposoby wyrobu piwa oraz współczesny sprzęt i surowce do wyrobu piwa domowego, a także potrawy przyrządzane z wykorzystaniem piwa lub oparte na piwie, zarówno tradycyjne, jak i współczesne oraz piwne leki z domowej apteki – na stanowisku sporządzone i pokazane zostaną „mikstury” o właściwościach leczniczych i pielęgnujących urodę. Goście , którzy w tym dniu odwiedzą placówkę muzealną w Szreniawie będą mogli zobaczyć także pokaz wypieku chleba, pokazy pracy twórców ludowych i rzemieślników wraz ze sprzedażą ich wyrobów, występy kapeli „po Zagonach” i wiele jeszcze innych atrakcji...