Po raz pierwszy podczas tegorocznej edycji Targów Regionalna zorganizowane zostanie Święto Piw Regionalnych. Targi Produktów Regionalnych Regionalia poświęcone są lokalnym wyrobom z Polski i zagranicy oraz zdrowej i ekologicznej żywności. W tym roku odbędą się w dniach 19-21 kwietnia w Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska przy ul. Marsa 56c w Warszawie.
- Wraz z modą na produkty lokalne rośnie w Polsce popularność regionalnych piw. Polacy coraz częściej bowiem wybierają złociste trunki wytwarzane w małych browarach doceniając ich wysoką jakość, wyjątkowe smaki i różnorodność. Regionalne warzelnie mają obecnie około 7-procentowy udział w rynku piwa, a szacuje się, że w ciągu kilku lat może on wzrosnąć do 10%. Do produkcji lokalnych browarów wykorzystywane są często tradycyjne receptury i regionalne składniki, stąd też takie piwa stanowią ważny element kultury lokalnej. Święto Piw Regionalnych będzie doskonałą okazją, by wśród tysięcy osób promować te oryginalne trunki, a także regiony, w których są warzone – mówi Bartosz Sosnowski, prezes firmy MT Polska organizującej Targi Regionalia.
Obok lokalnych piw oferta Targów Regionalia obejmie różnorodne produkty tradycyjne i regionalne nie tylko z Polski, ale też z zagranicy, ekologiczną i organiczną żywność, miody i wyroby mleczarskie, a także wina regionalne. Ponadto, na Regionaliach będzie można znaleźć wyroby rzemieślnicze, z drewna, ręcznie robioną biżuterię, modę inspirowaną folklorem, a także kosmetyki naturalne. Do uczestnictwa w targach zapraszane są też eko organizacje, stowarzyszenia i fundacje. Przez trzy dni targów odbywać się będą kulinarne pokazy i smakowite degustacje.