Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Święto pieczonych ziemniaków

27 października 2003

Mamy nową świecką tradycję: Święto Pieczonego Ziemniaka. Imprezę zorganizowało szczecińskie Przedszkole Publiczne Pomysł wypalił - dzieci i dorośli bawili się świetnie.

Święto rozpoczęło się od przysięgi przedszkolaków złożonej dużemu uśmiechniętemu ziemniakowi. Każdy, dotykając kartofla, obiecał, że będzie go jadł i szanował oraz, że pozna jego historię.

- Dzieci w wieku przedszkolnym są otwarte na wiedzę przekazywaną w formie zabawy. To doskonały sposób edukacyjny - wyjaśnia Jacek Janiak, szef Szczecińskiej Agencji Artystycznej, która współorganizowała imprezę. Chodzi również o zintegrowanie rodzin z przedszkolem.

- To rodzinne spotkanie ma również na celu proekologiczną edukację dzieci. Ziemniak jest przecież zdrowy i bogaty w wartości odżywcze - dodaje Jolanta Włodarek, dyrektor przedszkola nr 67 "Stokrotka".

Każdy mógł spróbować potraw z kartofli. Królowały oczywiście ziemniaki pieczone, ale znaleźli się również chętni na placki ziemniaczane, frytki, sałatki z ziemniakami, a także gotowane w wodzie ziemniaki w mundurkach.

- Kartofle każdy je właściwie codziennie - mówi uczestniczka imprezy pani Justyna. - Można by pomyśleć, że już nam spowszedniały, a tu takie święto.

Dzieci doskonale wiedziały skąd bierze się ziemniak. Na takie pytanie odpowiadały chórem: z ogrodu lub ziemi. Dorosłym trudno nie zgodzić się z tak fachową odpowiedzią.


POWIĄZANE

Podczas nadchodzącej 15. edycji Targów Sadownictwa i Warzywnictwa, które odbędą ...

Podczas gali wieńczącej pierwszy dzień Forum Rynku Spożywczego i Handlu uhonorow...

EIT Food już po raz siódmy organizuje warsztaty projektowania produktów żywności...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę