Z okazji wielkiego, tradycyjnego święta ogórka w Kaliszu Pomorskim zostanie utworzona Wioska Ogórkowa. Będzie tu można w dniach 23-24 lipca spróbować produktów regionalnych z całego województwa zachodniopomorskiego.
Najbardziej widowiskowa część związana jest z tradycyjnym topieniem i wyławianiem beczek z ogórkami. Tak robiono już przed ponad stu laty. Później podobną tradycję przywieźli do Kalisza przybysze ze wschodu, wysiedleni z polskich kresów po wojnie. Tak połączyły się te dwie tradycje, dając w efekcie ogórki o niespotykanym specyficznym smaku.
Ogórki po odpowiednim przyprawieniu zatapiane są w beczkach w najgłębszym miejscu jeziora. Jako pierwsze do beczek na dno trafiały świeży koper, czosnek, liście i korzeń chrzanu. Po nich ogórki i na wierzch ponownie przyprawy. Całość zalewano solanką z roztworu soli kamiennej i wody z lokalnego ujęcia. Topienie beczek było przywilejem mężczyzn. Pod wodą była specjalna platforma, która beczki przytrzymywała.
Jednorazowo leżakowało na niej do 1500 beczek. Bywało jednak, że część uciekała spod niej, a później tonęła w innym miejscu. Do dziś, po 20 latach od zlikwidowania zakładu, nadal znajdowane są beczki uciekinierzy.
– Jak wypłynie, to niestety w środku są jakby same skórki, które po ogórkach pozostały – mówią rybacy. W sobotę ok. godz. 18.30 Szambelan Ogórkowy zatopi beczki wypełnione tegorocznymi ogórkami z napisem Anno Domini 2010. Zostaną one wyłowione z jeziora równo za rok, by mieszkańcy miasta i ich goście mogli spróbować ich niecodziennego smaku.
Organizatorem Jarmarku nad Jeziorem Ogórkowym jest Miejski Ośrodek Kultury w Kaliszu Pomorskim. Współorganizują to wydarzenie urząd marszałkowski naszego regionu oraz urząd miejski w Kaliszu Pomorskim. Warto na weekend wybrać się nad jezioro Młyńskie i skosztować ogórków o niecodziennym smaku.