Suempol z Bielska Podlaskiego reprezentował Podlasie podczas VI Dożynek Prezydenckich, które 18 września br. odbyły się w Spale. Smaczne potrawy z łososia produkowanego przez bielski zakład ozdobiły jeden ze stołów gościńca dożynkowego, który odwiedzili Jolanta i Aleksander Kwaśniewscy.
Dożynki Prezydencki w Spale odbyły się już po raz szósty. Prezydent Aleksander Kwaśniewski podziękował na nich rolnikom za "pracę, miłość i zrozumienie ziemi".
Oficjalnym uroczystościom dożynkowym towarzyszyły m.in. prezentacje sprzętu rolniczego i kuchni z różnych regionów Polski. Podlasie na gościńcu dożynkowym reprezentował m.in. Suempol z Bielska Podlaskiego ze swoim smacznym łososiem. Prezes Suempolu Monika Siecińska-Jaworowska znalazła się w gronie kilku osób witających Parę Prezydencką na gościńcu. Państwo Jolanta i Aleksander Kwaśniewscy odwiedzili stoisko Suempolu i rozmawiali z Prezes Moniką Siecińską-Jaworowską.
Suempol z Bielska Podlaskiego to wiodąca w swojej branży firma zajmująca się głównie przetwórstwem łososia norweskiego Wyroby Suempolu charakteryzują się niepowtarzalnym smakiem. Pozbawione są barwników i konserwantów. Jedynym środkiem utrwalającym produkty jest sól. Wyroby z Suempolu sygnowane są znakiem Fundacji Rozwoju Kardiochirurgii prof. Zbigniewa Religii i polecane w profilaktyce chorób serca. Ponad 80% produkcji Suempolu trafia na eksport, głównie do Niemiec, Belgii, Holandii, Danii i Francji. Zakład istnieje od 1989 roku. Produkcja odbywa się w oparciu o systemy jakościowe HACCP oraz International Food Standard.