Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Spotkanie branży spożywczej w Warszawie

24 marca 2015
Ponad 170 wystawców z 28 krajów świata weźmie udział q II edycji  targów WorldFood Warsaw i towarzyszących im podwystaw – Wine&Spirits Warsaw, Ingredients Warsaw, FoodTech Warsaw.
Targi, pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa Marka Sawickiego, prezesa ARR Radosława Szatkowskiego, prezesa ARiMR Andrzeja Grossa i prezesa KIG Andrzeja Arendarskiego, odbędą się w dniach 14-16 kwietnia w Warszawski Centrum EXPO. W wystawie udział wezmą przedstawiciele branży spożywczej z kraju i ze świata (m.in. z USA, Holandii, Ukrainy, Grecji, Macedonii, Chin czy Sri Lanki). Nowością tegorocznej wystawy jest specjalna strefa do rozmów wystawców z sieciami handlowymi reprezentującymi m.in. Auchan, SPS Handel, TOPAZ, Organic Farma Zdrowia czy EkoWital.
Smacznym i ciekawym wydarzeniem towarzyszącym będzie seria pokazów kulinarnych zorganizowanych przez Agencję Rynku  Rolnego. Dzięki temu zagraniczni goście będą mogli poznać polską tradycję kulinarną i rozsmakować się w naszych hitach eksportowych. Jak na targi spożywcze przystało – nie zabraknie licznych degustacji produktów z całego świata.
Jak informują organizatorzy trzy targowe dni będą obfitowały w bogaty program merytoryczny z udziałem wielu znamienitych ekspertów. Pierwszego dnia odbędzie się uroczyste otwarcie targów i inauguracyjna debata „Dlaczego Polska? Możliwości i perspektywy”. Udział w niej wezmą przedstawiciele Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ministerstwa Gospodarki, Ministerstwa Spraw Zagranicznych oraz Agencji Rynku Rolnego i Polskiej Agencji Informacji i Inwestycji Zagranicznych.
Druga część dnia poświęcona będzie sektorowi handlu, a złożą się na nią panele „Zakupy w sklepie spożywczym małoformatowym”, „Zarzadzanie cenami oraz promocjami w sieciach retailowych”, „Budowanie wizerunku cenowego”.

Drugi dzień wystawy będzie poświęcony głównie eksportowi i zagranicznej ekspansji firm. Rozpocznie się debatą na temat „Zagospodarowania nadwyżek w produkcji polskiej żywności”. Rozmowę poprowadzi zastępca prezesa ARR Lucjan Zwolak, a udział w niej wezmą m.in. Piotr Ziemann (Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy), Andrzej Gantner (Polska Federacja Producentów Żywności), Andrzej Faliński (Polska Organizacja Handlu i Dystrybucji), Mirosław Maliszewski (Związek Sadowników RP), Agnieszka Maliszewska (Polska Izba Mleka), Krzysztof Przybył (Fundacja Polskiego Godła Promocyjnego Teraz Polska).
Następne panele będą omówieniem perspektywicznych kierunków eksportowych dla polskiej żywności – rynków afrykańskich, azjatyckich, Bliskiego Wschodu, USA czy Brazylii. W tej części zaprezentujemy analizy ekspertów oraz konkretne przykłady firm-eksporterów.
Przy współpracy z Kancelarią Brokerską ASYSTA zostanie poruszona ważna kwestia ryzyka w biznesie spożywczym, podczas panelu „Ranking ryzyk – sugestie z rynku dla gospodarczych think-tanków”.
Trzeci dzień targowy poświęcony będzie analizie rynku żywności ekologicznej w Polsce. Tego dnia odbędzie się także panel kulinarny z udziałem polskich kucharzy pod hasłem „Lekcje smaków”.
Opracował: Obi oba

POWIĄZANE

Podczas nadchodzącej 15. edycji Targów Sadownictwa i Warzywnictwa, które odbędą ...

Podczas gali wieńczącej pierwszy dzień Forum Rynku Spożywczego i Handlu uhonorow...

EIT Food już po raz siódmy organizuje warsztaty projektowania produktów żywności...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę