Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Sadownicze seminarium w Głownie

2 kwietnia 2008
W Miejskim Ośrodku Kultury w Głownie miało miejsce  seminarium sadownicze zorganizowane przez Izbę Rolniczą Województwa Łódzkiego, Łódzki Rynek Hurtowy Zjazdowa S.A. i Związek Sadowników Rzeczypospolitej Polskiej. W obradach, które prowadzili Andrzej Górczyński, prezes Izby Rolniczej Województwa Łódzkiego i   Wojciech Brzeski burmistrz Głowna uczestniczyło ponad 150 sadowników z powiatów zgierskiego, brzezińskiego, rawskiego, skierniewickiego i łowickiego.

     
     


- Spotkanie miało charakter 2- etapowy. Pierwszy etap to spotkanie z posłem na Sejm RP i prezesem Związku Sadowników RP  Mirosławem Maliszewskim, który zapoznał zebranych z problematyką nurtującą polską wieś, rolnictwo, a sprawy sadownictwa w szczególności. Pocieszającym jest fakt, że z dniem 1 kwietnia dzięki zabiegom polskiego rządu, a szczególnie ministra Marka Sawickiego, zostaje zniesione embargo na dostawę polskich warzyw i owoców do Federacji Rosyjskiej co powinno w znacznym stopniu rozładować nadwyżkę owoców na naszym rodzimym rynku. Natomiast zabierając głos Krystyna Ozga, wicewojewoda łódzki  zapewniła o wsparciu administracji rządowej dla działań podejmowanych w kierunku rozwoju polskiego sadownictwa a szczególnie jego unowocześnienia po przez rozwój infrastruktury technicznej związanej z nawodnieniem, zabezpieczeniem przed wpływem niekorzystnych warunków pogodowym oraz odpowiednim przechowalnictwem.
Pani wicewojewoda apelowała o organizowanie się w grupy producenckie, gdyż w grupie łatwiej jest pozyskiwać środki pomocowe z programów Unii Europejskiej na niezbędne w sadownictwie inwestycje – mówi Jerzy Kuzański, Przewodniczący Rady Powiatowej Izby Rolniczej Województwa Łódzkiego
w Zgierzu.
Natomiast Cezary Kołota, prezes Łódzkiego Rynku Hurtowego ”Zjazdowa” S.A. wygłosił prelekcje na temat : możliwości budowy klastra owocowo- warzywnego pod patronatem Łódzkiego Rynku Hurtowego „Zjazdowa”. Zdaniem Kołoty zbudowanie klastra pozwoliłoby na powiązanie producentów rolnych z rynkiem, zapewnienie dużych, jednolitych partii towaru o które zabiegają konsumenci. Najważniejszym jednak wyzwaniem jest wypromowanie odpowiedniej marki, która byłaby rozpoznawalna nie tylko w kraju ale także zagranicą. Takie możliwości istnieją i trzeba je wykorzystać.
Umiemy produkować. Dobrą marką cieszy się na przykład jabłko skierniewickie, cebula łęczycka, papryka radomska, i wiele innych.
Gorzej nam wychodzi promocja tych marek a szczególnie małą wagę przywiązujemy do odpowiedniego opakowania produktu.
Drugi etap to seminarium sadownicze- główny cel tak licznego zgromadzenia sadowników. Wybitni specjaliści w swoich dziedzinach, pracownicy Instytutu Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach wygłosili referaty, których z wielkim zainteresowaniem wysłuchali uczestnicy seminarium.
Prof. dr hab. Alina Basak w bardzo interesujący i przekonywujący sadowników sposób mówiła  między innymi na temat ochrony sadów przed skutkami niskich temperatur, przerzedzania zawiązków i ich wpływu na poprawę jakości jabłek .Dr inż Grzegorz Doruchowski  wygłosił referat na temat modernizacji i przygotowania do pracy opryskiwaczy sadowniczych ze szczególnym uwzględnieniem doboru właściwych końcówek i ich wpływu na skuteczność wykonywanych zabiegów chemizacyjnych w sadach , a  dr inż. Krzysztof Rutkowski omówił zabiegi mające na celu opóźnienie dojrzewania owoców i możliwości wydłużenia okresu przechowywania owoców w przechowalniach
i chłodniach z kontrolowaną atmosferą.
- Przekazane przez naukowców z Instytutu Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach informacje okazały się tak interesujące że uczestnicy już wyznaczyli sobie kolejny termin spotkania poświęconego tej tematyce w przyszłym roku. Izba Rolnicza Województwa Łódzkiego podejmie określone działania, aby te oczekiwania producentów spełnić – dodaje Jerzy Kuzański.



POWIĄZANE

Podczas nadchodzącej 15. edycji Targów Sadownictwa i Warzywnictwa, które odbędą ...

Podczas gali wieńczącej pierwszy dzień Forum Rynku Spożywczego i Handlu uhonorow...

EIT Food już po raz siódmy organizuje warsztaty projektowania produktów żywności...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę