W Lublinie 5 grudnia (Hotel Victoria, ul. Narutowicza 58/60) odbędzie się konferencja „Rozwój rolnictwa i przetwórstwa ekologicznego w regionie Polski Wschodniej”. To jedno z najważniejszych tegorocznych wydarzeń branży ekologicznej w naszej części kraju. Organizuje je Dolina Ekologicznej Żywności oraz Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa PIB z Puław.
Swój udział zapowiedziało już ponad 100 przedstawicieli lokalnych i regionalnych firm ekologicznych, instytucji naukowych i badawczych oraz samorządów. Konferencję otworzy Marszałek Województwa Lubelskiego Krzysztof Hetman wspólnie z prof. dr hab. Wiesławem Oleszkiem, Dyrektorem IUNG – PIB.
W trakcie konferencji przewidziano liczne wystąpienia eksperckie oraz panele dyskusyjne. Jako prelegenci wystąpią miedzy innymi wicemarszałek Województwa Lubelskiego Sławomir Sosnowski, wicemarszałek Województwa Podkarpackiego Lucjan Kuźniar, prof. dr hab. Jan Kuś (IUNG-PIB), dr Krzysztof Jończyk (IUNG-PIB) oraz przedstawiciele firm zrzeszonych w klastrze DEŻ (Tomasz Obszański, Paweł Krajmas, Piotr Puchalski, Marian Wójtowicz). Ponadto przedstawiciel Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi - Michał Rzytki, dr Sylwia Żakowska (Biemans SGGW Warszawa), dr Jacek Walczak (Instytut Zootechniki – PIB) oraz przedstawiciele CDR o/ Radom - dr Henryk Skórnicki i Bolesław Pieczyński.
Program konferencji
9.30 -10.00 Rejestracja uczestników
10.00 – 10.15 Otwarcie konferencji: Marszałek Województwa Lubelskiego Krzysztof Hetman, Dyrektor Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa PIB w Puławach - prof. dr hab. Wiesław Oleszek.
10.15 – 10.35 Rozwój obszarów wiejskich w woj. lubelskim. Znaczenie rolnictwa ekologicznego dla regionu - wicemarszałek Województwa Lubelskiego, Sławomir Sosnowski.
10.35 – 10.55 Miejsce rolnictwa ekologicznego w strategii rozwoju woj. podkarpackiego - wicemarszałek Województwa Podkarpackiego Lucjan Kuźniar.
10.55 – 11.30 Stan rolnictwa ekologicznego w UE, Polsce, regionie Polski Wschodniej - prof. dr hab. Jan Kuś, IUNG-PIB.
11.30 – 12.00 Podsumowanie projektu „Rozwój klastra Dolina Ekologicznej Żywności” - dr Krzysztof Jończyk, IUNG-PIB.
12.00 - 13.30 Wystąpienia członków klastra DEŻ. Prezentacja firm. Doświadczenia w produkcji ekologicznej żywności z perspektywy praktyków:
Barwy Zdrowia - Tomasz Obszański, JK Zakład Mięsny
– Paweł Krajmas, BIO – FOOD Roztocze
– Piotr Puchalski, BIO – Eko Marian Wójtowicz.
13.30 – 14.15 Panel dyskusyjny
14.15 – 15.00 Obiad, degustacja produktów ekologicznych, prezentacja oferty firm.
15.00 – 15.30 Projekt rozporządzenia określającego zasady wsparcia produkcji ekologicznej. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi - Michał Rzytki.
15.30 – 16.00 Uwarunkowania rozwoju rynku żywności ekologicznej w Polsce - dr Sylwia Żakowska, Biemans SGGW Warszawa.
16.00 – 16.30 Produkcja zwierzęca w gospodarstwach ekologicznych, problemy na poziomie technologicznym i jakościowym - Dr Jacek Walczak, Instytut Zootechniki – PIB.
16.30 – 17.00 Metody upowszechniania rolnictwa i przetwórstwa ekologicznego na przykładzie działalności CDR o/ Radom - Dyrektor CDR o/ Radom, dr Henryk Skórnicki.
17.00 – 17.30 Możliwości wsparcia inwestycyjnego gospodarstw oraz małych i średnich przedsiębiorstw w ramach PROW 2014-2020 - Bolesław Pieczyński, CDR o/Radom.
17.30 – 18.00 Dyskusja, zakończenie konferencji.
od 18.00 Kolacja integracyjna
9318341
1