Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Rendez – vous z jagnięciną i gęsiną

11 marca 2015
Instytut Zootechniki PIB Zakład Doświadczalny w Kołudzie Wielkiej, Fundacja Hodowców Polskiej Gęsi Białej oraz  Lokalna Grupa Działania „Czarnoziem na Soli” 11 marca 2015 roku w Zakładzie Doświadczalnym w Kołudzie Wielkiej ( województwo kujawsko – pomorskie )  organizują seminarium pod tytułem „Kołudzka gęsina i jagnięcina najlepsze na nizinach”
Organizatorzy zaproszenie do udziału w obradach kierują do tych , którzy chcą wytwarzać i promować produkty i potrawy w oparciu o sprawdzony, lokalny i wysokiej jakości surowiec.

Jak informują organizatorzy Potrawy degustacyjne i catering zostaną przygotowane w ramach warsztatów kulinarnych prowadzonych przez Piotra Lenarta w restauracji „Twoje Smaki” w Inowrocławiu w dniach 9 - 10 marca b.r. Każdy uczestnik seminarium otrzyma zbiór receptur na gęsinę i jagnięcinę nawiązujących do regionalnej tradycji kulinarnej.


Program seminarium
 10.00 – 10. 15.  Przywitanie gości i otwarcie seminarium – mgr inż.  Eugeniusz Kłopotek Dyrektor IZ PIB ZD Kołuda Wielka
 
Panel I. Geś Biała Kołudzka® -produkt markowy Kujaw.
Moderator:  dr inż. Halina Bielińska – z- ca Dyrektora
 
10.15 – 10.40  Gęś Biała Kołudzka®- walory żywieniowe i atrakcyjność przetwórcza tuszki  – proporcje masy mięsnej, tłuszczowej i kostnej – z-ca Dyrektora dr inż. Halina Bielińska.
10.40 – 11.00  Promocja gęsi białej polskiej na obszarach wiejskich i jej efekty – Andrzej Klonecki - prezes Fundacji Hodowców Polskiej Gęsi Białej.
11.00 – 11.20 Lokalny produkt markowy i bezpośrednie korzyści wynikające z jego wytwarzania na przykładzie funkcjonowania lokalnych marek kulinarnych we Francji     i w Polsce – Anna Dybowska kierownik sekretariatu KSOW i Piotr Lenart - ekspert kulinarny.

11.20 - 11.35  „Gęsina od zagrody do stołu” - projekt ścieżki edukacyjnej  - Paweł Drzażdżewski - Prezes LGD „Czarnoziem na Soli”.
11.35 – 12.30 Pokaz efektywnego wykorzystania tuszki gęsi Białej Kołudzkiej® w potrawach i przetworach z degustacją produktów nagrodzonych „Złotym Półgęskiem 2012 i 2013” – dr inż. Halina Bielińska i Piotr Lenart.
12.30 – 13.30 – zwiedzanie wybranych obiektów ferm hodowlanych.
 
Panel II. Jagnięcina – „trufla” wśród mięs na nizinach. Budowa marki kulinarnej „Niech Cię Zakole” w oparciu o jagnięcinę.
Moderator: prof. dr hab. Bronisław Borys, IZ PIB ZD Kołuda Wielka


13.30 – 14.10  Jagnięcina mięsem niszowym o niezwykłych walorach żywieniowych. Szanse na odrodzenie hodowli i spożycia w kraju i w regionie Pomorza i Kujaw. Promocja jagnięciny na szczeblu krajowym i regionalnym – prof. dr hab.  Bronisław Borys, prof. dr hab. Roman Niżnikowski – SGGW Warszawa.
14.10 – 14.30   Budowa marki lokalnej „Niech Cię Zakole” w Dolinie Dolnej Wisły w oparciu o jagnięcinę  – Piotr Lenart.
14.30 – 15.20 Efektywne wykorzystanie tuszki jagnięcej w potrawach i przetworach              z degustacją produktów marki „Niech Cię Zakole” wyróżnionych nagrodą dziennikarzy „Smak Roku 2014” na Festiwalu Smaku w Grucznie – prof. dr hab. Bronisław Borys i Piotr Lenart.
15.20 – 15.30 Podsumowanie spotkania i wręczenie uczestnikom broszur kulinarnych z recepturami na kołudzką gęsinę i jagnięcinę – Dyrektor mgr inż. Eugeniusz Kłopotek, przedstawiciel Urzędu Marszałkowskiego.
Opracował: Obi oba
 

POWIĄZANE

Podczas nadchodzącej 15. edycji Targów Sadownictwa i Warzywnictwa, które odbędą ...

Podczas gali wieńczącej pierwszy dzień Forum Rynku Spożywczego i Handlu uhonorow...

EIT Food już po raz siódmy organizuje warsztaty projektowania produktów żywności...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę