Instytut Zootechniki PIB Zakład Doświadczalny w Kołudzie Wielkiej, Fundacja Hodowców Polskiej Gęsi Białej oraz Lokalna Grupa Działania „Czarnoziem na Soli” 11 marca 2015 roku w Zakładzie Doświadczalnym w Kołudzie Wielkiej ( województwo kujawsko – pomorskie ) organizują seminarium pod tytułem „Kołudzka gęsina i jagnięcina najlepsze na nizinach”
Organizatorzy zaproszenie do udziału w obradach kierują do tych , którzy chcą wytwarzać i promować produkty i potrawy w oparciu o sprawdzony, lokalny i wysokiej jakości surowiec.
Jak informują organizatorzy Potrawy degustacyjne i catering zostaną przygotowane w ramach warsztatów kulinarnych prowadzonych przez Piotra Lenarta w restauracji „Twoje Smaki” w Inowrocławiu w dniach 9 - 10 marca b.r. Każdy uczestnik seminarium otrzyma zbiór receptur na gęsinę i jagnięcinę nawiązujących do regionalnej tradycji kulinarnej.
Program seminarium
10.00 – 10. 15. Przywitanie gości i otwarcie seminarium – mgr inż. Eugeniusz Kłopotek Dyrektor IZ PIB ZD Kołuda Wielka
Panel I. Geś Biała Kołudzka® -produkt markowy Kujaw.
Moderator: dr inż. Halina Bielińska – z- ca Dyrektora
10.15 – 10.40 Gęś Biała Kołudzka®- walory żywieniowe i atrakcyjność przetwórcza tuszki – proporcje masy mięsnej, tłuszczowej i kostnej – z-ca Dyrektora dr inż. Halina Bielińska.
10.40 – 11.00 Promocja gęsi białej polskiej na obszarach wiejskich i jej efekty – Andrzej Klonecki - prezes Fundacji Hodowców Polskiej Gęsi Białej.
11.00 – 11.20 Lokalny produkt markowy i bezpośrednie korzyści wynikające z jego wytwarzania na przykładzie funkcjonowania lokalnych marek kulinarnych we Francji i w Polsce – Anna Dybowska kierownik sekretariatu KSOW i Piotr Lenart - ekspert kulinarny.
11.20 - 11.35 „Gęsina od zagrody do stołu” - projekt ścieżki edukacyjnej - Paweł Drzażdżewski - Prezes LGD „Czarnoziem na Soli”.
11.35 – 12.30 Pokaz efektywnego wykorzystania tuszki gęsi Białej Kołudzkiej® w potrawach i przetworach z degustacją produktów nagrodzonych „Złotym Półgęskiem 2012 i 2013” – dr inż. Halina Bielińska i Piotr Lenart.
12.30 – 13.30 – zwiedzanie wybranych obiektów ferm hodowlanych.
Panel II. Jagnięcina – „trufla” wśród mięs na nizinach. Budowa marki kulinarnej „Niech Cię Zakole” w oparciu o jagnięcinę.
Moderator: prof. dr hab. Bronisław Borys, IZ PIB ZD Kołuda Wielka
13.30 – 14.10 Jagnięcina mięsem niszowym o niezwykłych walorach żywieniowych. Szanse na odrodzenie hodowli i spożycia w kraju i w regionie Pomorza i Kujaw. Promocja jagnięciny na szczeblu krajowym i regionalnym – prof. dr hab. Bronisław Borys, prof. dr hab. Roman Niżnikowski – SGGW Warszawa.
14.10 – 14.30 Budowa marki lokalnej „Niech Cię Zakole” w Dolinie Dolnej Wisły w oparciu o jagnięcinę – Piotr Lenart.
14.30 – 15.20 Efektywne wykorzystanie tuszki jagnięcej w potrawach i przetworach z degustacją produktów marki „Niech Cię Zakole” wyróżnionych nagrodą dziennikarzy „Smak Roku 2014” na Festiwalu Smaku w Grucznie – prof. dr hab. Bronisław Borys i Piotr Lenart.
15.20 – 15.30 Podsumowanie spotkania i wręczenie uczestnikom broszur kulinarnych z recepturami na kołudzką gęsinę i jagnięcinę – Dyrektor mgr inż. Eugeniusz Kłopotek, przedstawiciel Urzędu Marszałkowskiego.
Opracował: Obi oba
7411684
1