Najpierw uderzenie dłutem, a potem odymienie - to musiał przeżyć każdy nowy pszczelarz z Koła Kraków Śródmieście i Krowodrza. Przysięgali m.in. przestrzegać tradycji ojców i higieny pasiecznej, szanować całą przyrodę i być uczciwym oraz prawdomównym. Pasowaniem na pszczelarzy rozpoczęły się wczoraj jubileuszowe, dziesiąte Dożynki Pszczelarskie na placu Wolnica w Krakowie.
To jest nasze dziedzictwo, nasza tradycja - coś, co łączy nas z pokolenia
na pokolenie. Dzięki pszczelarstwu żyjemy w umiłowaniu przyrody i potrafimy ją
szanować oraz docenić bogactwo, jakie nam daje – mówił starosta bartny
Kazimierz Żółty. Po pasowaniu, które odbywało się pod czujnym spojrzeniem św.
Ambrożego, patrona pszczelarzy, członkowie kół pszczelarskich udali się na
uroczystą mszę świętą, odprawioną w kościele św. Katarzyny.
Na placu
Wolnica trwał tymczasem kiermasz produktów pszczelich. Właściciele pasiek nie
tylko prezentowali swoje wyroby, ale także dzielili się wiedzą o hodowlach
pszczół i o właściwościach pszczelich produktów. - Miód to nie tylko smaczny
dodatek kuchenny. Ma on także właściwości lecznicze, ale powinno się go spożywać
regularnie, a nie dopiero wtedy, gdy dopadnie nas choroba - wyjaśnia Kazimierz
Kucharski.
Pszczoły dają nam nie tylko miód. Na wielu stoiskach
znaleźć można było słoiczki z pyłkiem kwiatowym. Jest on zbierany przez
pszczoły, a następnie przerabiany przez nie w ulu. Można go stosować jako
środek wzmacniający, ponieważ jest bardzo bogaty w białko. Szczególnie polecany
jest podczas rekonwalescencji po ciężkich chorobach czy operacjach –
wyjaśnia Irena Siwecka ze spółdzielni "Pszczelarz". Na kiermaszu znaleźć też
można było aromatyczne świece z pszczelego wosku oraz kosmetyki produkowane na
bazie wosku. Na plac dotarły też roje pszczół, zamknięte w szklanych klatkach, a
przechodnie podpatrzeć mogli niektóre pszczelarskie techniki, np. odymianie tzw.
podkurzaczem. Prezentowane były również narzędzia niezbędne w pasiece: dłuta,
radełka i ramki. To trudne zajęcie, dla pasjonatów – uważa Andrzej Więcek
ze spółdzielni "Pszczelarz".