Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Przyszłość uprawy roślin jagodowych w Polsce

3 grudnia 2015
Od około 40 lat uprawa roślin jagodowych odgrywa ważna rolę w naszym kraju. Średnioroczna produkcja wynosi około 500 tys. ton, co stanowi 15% produkcji wszystkich owoców. Towarową produkcją owoców jagodowych zajmuje się co najmniej 300 tys. gospodarstw, dla których wartość sprzedanych owoców jest ważnym dodatkowym źródłem dochodów, a dla gospodarstw specjalizujących się w takiej produkcji stanowi jedyne źródło dochodu. W krajach Unii Europejskiej, Polska jest jeszcze największym producentem owoców maliny i porzeczki czarnej a znaczącym w produkcji truskawek i borówki wysokiej.
Z powodów ekonomicznych spada produkcja owoców, głównych gatunków roślin jagodowych. Główny powód to spadek opłacalności produkcji owoców, szczególnie w małych gospodarstwach, które jeszcze dominują w uprawie roślin jagodowych w naszym kraju. Wiele z nich ogranicza, lub rezygnuje z produkcji owoców. Ze względów cenowych rośnie produkcja owoców deserowych, a maleje owoców przemysłowych, zwłaszcza truskawek i malin.
W naszym kraju jeszcze największym odbiorcą owoców jagodowych jest przemysł przetwórczy. Polski sadownik produkuje cenny i relatywnie tani surowiec dla zakładów przetwórstwa owocowego. Spadek produkcji owoców jest ważnym problemem dla krajowego przetwórstwa owocowego.
Inny ważny problem to produkcja owoców bezpiecznych dla zdrowia konsumentów. Pod tym względem zaostrzają się przepisy i wymagania. Jakie trzeba stosować metody produkcji czy pestycydy, które gwarantują zarówno bezpieczeństwo jak i opłacalność produkcji owoców.
Te trzy ważne problemy wymagają pilnego rozpatrzenia, a potem ich rozwiązania. Jak utrzymać co najmniej dotychczasowy poziom produkcji owoców jagodowych po opłacalnych cenach. Warto mocno podkreślić, że nie spada, a nawet rośnie, popyt na świeże i przetworzone owoce jagodowe, nie tylko na europejskim rynku. Jeżeli produkcja spadnie w Europie, a tym bardziej w Polsce, natychmiast wzrośnie import z krajów pozaeuropejskich. Czy tak musi być? Warto się zastanowić, ile i jak produkować, które gospodarstwa mają największe szanse na opłacalną produkcję owoców jagodowych. Jakie są szanse dla małych gospodarstw? Jaka winna być współpraca między producentami owoców i zakładami przetwórczymi? Jakie są, a zwłaszcza mogą być, możliwości zwiększonego eksportu świeżych i przetworzonych owoców jagodowych?
Na te i inne pytania odpowiedzi otrzymają uczestnicy na XIV konferencji sadowniczej, która odbędzie się na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie w dniu 8 grudnia 2011 roku. Tytuł konferencji: „Przyszłość uprawy truskawki, maliny, porzeczki czarnej i borówki wysokiej w Polsce”. W programie przewiduje się 6 krótkich wykładów oraz wystąpienia producentów tych czterech gatunków owoców świeżych i przetworzonych. W oparciu o wykłady i dyskusję zostaną opracowane wnioski do naszych władz i Komisji Europejskiej.
Już dziś zapraszamy na tą ważną konferencję producentów owoców i przetworów, pracowników nauki sadowniczej i ekonomicznej, Ośrodków Doradztwa Rolniczego, Izb Rolniczych, Samorządu Terytorialnego oraz studentów.


POWIĄZANE

Podczas nadchodzącej 15. edycji Targów Sadownictwa i Warzywnictwa, które odbędą ...

Podczas gali wieńczącej pierwszy dzień Forum Rynku Spożywczego i Handlu uhonorow...

EIT Food już po raz siódmy organizuje warsztaty projektowania produktów żywności...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę