Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Przetwory to oszczędność

20 sierpnia 2004

Targowiska mienią się teraz śródziemnomorskimi wręcz barwami. Są pełne różnorodnych owoców i warzyw. Ich ceny są bardzo przystępne.

Warto skorzystać z okazji i trochę letnich plonów załadować do słoików na zimę. Tym bardziej że to dobry sposób, by nie rezygnować z ulubionych smaków. Nawet, gdy żywność drożeje znacznie szybciej niż rosną nasze możliwości finansowe.
Jeszcze są ogórki, a trwa już pełnia zbioru pomidorów. Tanieje papryka, dostępna w czterech kolorach - z pomarańczowym włącznie. Wciąż są w sprzedaży leśne czarne jagody. Sezon malin przedłużyły odmiany jesienne, kończą się wiśnie, a zaczynają brylować niezliczone odmiany śliwek i jabłek.

- Zrobiłam już kiszone ogórki - mówi Jadwiga Szum z Lublina. - Teraz przygotowuję marynaty. Mam swoje sposoby na to, by wszystkim smakowały. W moim domu wszyscy lubią pikle. Kupowane są dla mnie za ostre, albo za słodkie, więc robię je sama według własnego gustu. W jednym słoiczku marynuję malutką kukurydzę, patisona, szalotkę, ogórka, ostrą papryczkę, czosnek. Zalewę robię niezbyt kwaśną, z odrobiną soli i cukru. Pasteryzuję niedługo, bo lubimy raczej twarde warzywa. Nie kupuję słoików, bo nazbierało się ich dużo w piwnicy. Do najmniejszych wkładam konfitury, największe przeznaczam na ogórki.


POWIĄZANE

Podczas nadchodzącej 15. edycji Targów Sadownictwa i Warzywnictwa, które odbędą ...

Podczas gali wieńczącej pierwszy dzień Forum Rynku Spożywczego i Handlu uhonorow...

EIT Food już po raz siódmy organizuje warsztaty projektowania produktów żywności...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę