aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Przetwory to oszczędność

20 sierpnia 2004

Targowiska mienią się teraz śródziemnomorskimi wręcz barwami. Są pełne różnorodnych owoców i warzyw. Ich ceny są bardzo przystępne.

Warto skorzystać z okazji i trochę letnich plonów załadować do słoików na zimę. Tym bardziej że to dobry sposób, by nie rezygnować z ulubionych smaków. Nawet, gdy żywność drożeje znacznie szybciej niż rosną nasze możliwości finansowe.
Jeszcze są ogórki, a trwa już pełnia zbioru pomidorów. Tanieje papryka, dostępna w czterech kolorach - z pomarańczowym włącznie. Wciąż są w sprzedaży leśne czarne jagody. Sezon malin przedłużyły odmiany jesienne, kończą się wiśnie, a zaczynają brylować niezliczone odmiany śliwek i jabłek.

- Zrobiłam już kiszone ogórki - mówi Jadwiga Szum z Lublina. - Teraz przygotowuję marynaty. Mam swoje sposoby na to, by wszystkim smakowały. W moim domu wszyscy lubią pikle. Kupowane są dla mnie za ostre, albo za słodkie, więc robię je sama według własnego gustu. W jednym słoiczku marynuję malutką kukurydzę, patisona, szalotkę, ogórka, ostrą papryczkę, czosnek. Zalewę robię niezbyt kwaśną, z odrobiną soli i cukru. Pasteryzuję niedługo, bo lubimy raczej twarde warzywa. Nie kupuję słoików, bo nazbierało się ich dużo w piwnicy. Do najmniejszych wkładam konfitury, największe przeznaczam na ogórki.


POWIĄZANE

W dniach 7-9 maja br. w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach odbędzi...

Minister rolnictwa i rozwoju wsi Czesław Siekierski oraz podsekretarz stanu Adam...

Najlepsze praktyki  Jak informuje Główny Urząd Statystyczny w okresie od styczni...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę