Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Popróbujemy regionalnych smakołyków

27 sierpnia 2004

Kiełbasa dziadunia palcem napychana, kozie jaglanki, bąby, pyzy, kotiuchy, zeniuchy i macanki. To tylko niektóre z 37 smakołyków z Lubelszczyzny, które mogą zrobić karierę w Polsce i Europie.

W niedzielę na terenie Muzeum Wsi Lubelskiej odbędzie się regionalny finał IV edycji ogólnopolskiego konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo”. Najpierw wysoka komisja wyłoni zwycięzców w czterech kategoriach, potem zgromadzona publiczność popróbuje wszystkich smakołyków. Wszystkie produkty regionalne muszą być wytwarzane tradycyjnymi metodami na małą skalę. Muszą wywodzić się z tradycji kultywowanej w danej okolicy oraz powinny być od dawna znane lokalnej społeczności. Zwycięzcy wezmą udział w krajowym finale konkursu.


POWIĄZANE

Podczas nadchodzącej 15. edycji Targów Sadownictwa i Warzywnictwa, które odbędą ...

Podczas gali wieńczącej pierwszy dzień Forum Rynku Spożywczego i Handlu uhonorow...

EIT Food już po raz siódmy organizuje warsztaty projektowania produktów żywności...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę