Pomorska Izba Rolnicza zaprasza 16 maja 2015 roku na Pomorski Piknik Wieprzowy.
Impreza, której celem jest promowanie wśród konsumentów spożycia mięsa wieprzowego i jego przetworów odbędzie się na terenie Pomorskiego Centrum Rolno – Spożywczego S.A. ,,Renk’’ w Gdańsku.
Podczas pikniku odbędzie się degustacja wyrobów z mięsa wieprzowego. Ponadto uczestnicy imprezy będą mogli obejrzeć prezentacje dotyczące zalet mięsa wieprzowego, otrzymać materiały promocyjne i porozmawiać o roli mięsa wieprzowego w odżywianiu człowieka. Będą także przeprowadzane konkursy z nagrodami dla dzieci i dorosłych, a pobyt na pikniku umilą występy grupy folkowej,, Focus’’
Organizowany przez PIR piknik jest częścią cyklu prowadzonej przez samorząd rolniczy ogólnopolskiej kampanii promocyjnej, której celem jest promocja wyrobów mięsnych, wędlin i przetworów na bazie wieprzowiny ze szczególnym uwzględnieniem wyrobów wysokiej jakości produkowanych w oparciu o gwarantowane unijne i krajowe systemy jakości, w tym produkowanych tradycyjnymi metodami produkcji.
Celem kampanii jest także zwrócenie uwagi konsumentów, na istotę właściwego i zdrowego odżywiania, oraz rolę mięsa wieprzowego w diecie człowieka.
Mięso wieprzowe jest jednym z głównych źródeł pełnowartościowego białka w naszej diecie. Dlatego obok zbóż, warzyw i owoców powinno być ono stałym elementem każdego menu. Nasze dzienne zapotrzebowanie na ten składnik jest indywidualne. Zależy ono od wielu czynników m.in. płci, wieku, masy ciała, a także stanu zdrowia. Ocenia się, że codziennie powinniśmy dostarczać organizmowi od 10% do 15% energii właśnie z białek.