Stado „świniarek”, rasy owiec polskich z hodowli Urszuli i Mirosława Pietruczuków z Krzętowa (woj. łódzkie), było atrakcją XVIII Krajowej Wystawy Zwierząt Hodowlanych w Poznaniu
Obecnie w Polsce są tylko cztery stada owiec tej rasy, która kilka lat
temu została uznana za wymarłą – wyjaśnia Urszula Pietruczuk – Dzięki
staraniom naukowców w 1987 roku wznowiono hodowlę w Lasocinie. Nasze stado
„świniarek” jest obecnie jedynym w województwie łódzkim.
W
Krzętowie pasie się obecnie 110 owiec, odpornych na choroby i mało wymagających,
jak zachwala je małżeństwo hodowców, myślących o powiększeniu
stada.
Urszuli Pietruczuk przyznano pierwszą nagrodę w konkursie
„Nasze kulinarne dziedzictwo” na najlepszy polski regionalny produkt żywnościowy
„Perła 2003” za „jagnięcinę po krzętowsku”. Wykorzystałam tylko stary przepis
krzętowski na pieczone jagnię – mówi nasza rozmówczyni. – Nie musieliśmy
niczego wymyślać.