Redakcja miesięcznika „Rynek Spożywczy” oraz Związek „Polskie Mięso“18 czerwca w hotelu Radisson W Warszawie organizują uroczyste podsumowanie Rankingu Branży Mięsnej oraz konferencję ,,Polskie mięso – europejski rynek. Wyzwania , możliwości, bariery’’.
Do udziału w konferencji zostali zaproszeni:Artur Ławniczak – Sekretarz Stanu, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz
Jan Krzysztof Ardanowski – Doradca Prezydenta RP, Kancelaria RP; Andrzej Arendarski – Prezes, Krajowa Izba Gospodarcza; Maciej Duda – Prezes Zarządu, PKM Duda SA; Marian Duda – Prezes Zarządu, Duda Bis; Henryk Cieśliński – Prezes Zarządu, Dyrektor Generalny, ZM Polmeat; Andrzej Faliński – Dyrektor Generalny, Polska Organizacja Handlu i Dystrybucji; Andrzej Gantner – Dyrektor Generalny, Polska Federacja Producentów Żywności; Andrzej Turski – Wiceprezes Zarządu, Prime Food Sp. z o.o.; Jan Ludwiczak – Prezes, Agro Handel; Anna Olewnik-Mikołajewska – Prezes Zarządu, ZM Olewnik; Marek Sadkowski – Przewodniczący Rady, Izba Gospodarcza „Polskie Mięso“; Ryszard Smolarek – Prezes, Zakłady Mięsne Łmeat; Jerzy Zięba – Przewodniczący, Rada Gospodarki Żywnościowej Józef Bałdyga – Prezes Zarządu, ZPM JBB; Jerzy Biel – Prezes Zarządu, Beef-San SA; Wojciech Biernacki – właściciel, ZM Biernacki; Witold Choiński – Prezes Zarządu, Izba Gospodarcza „Polskie Mięso“; Leszek Czemiel – Prezes, PMB Białystok; Mirosław Gzella – Prezes Zarządu, ZM Gzella; Krzysztof Jażdżewski – Zastępca Głównego Lekarza Weterynarii, Główny Instytut Weterynaryjny, Tadeusz Kmieciński – Kierwonik Sekcji Informacji w Departamencie Wsparcia Inwestycyjnego, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa; Ewa Lech – Główny Weterynarz Kraju, Główny Inspektorat Weterynryjny; Janusz Madej – Prezes, ZM “Madej&Wróbel“; Dariusz Machura – Prezes Zarządu, ZM Jandar; Bogusław Miszczuk – Prezes Zarządu, Sokołów SA; Wojciech Mróz – Prezes Zarządu, Mróz SA; Joachim Nowak – Prezes, ZM Pamso; Marek Piątkowski – Prezes Zarządu, Mispol SA; Jerzy Wierzbicki – Prezes Zarządu, Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego. Udział w konferencji jest bezpłatny.
Program konferencji
8:30 Rejestracja gości
9.00-11.00 „Szanse i zagrożenia"
- Wyzwania stojące przed branżą mięsną – jej konsolidacja, inne istotne zmiany.
- Zagrożenia i szanse. Co jest słabością, a co silną stroną krajowych firm?
- Eksport mięsa, nowe rynki zbytu, konkurencyjność polskich firm, promocja w kraju i za granicą.
Co da branży osiągnięty w końcu kwietnia kompromis w sprawie funduszy na promocję?
- Jaka jest, a jaka powinna być polityka UE dotycząca eksportu na rynki krajów trzecich? Czy służy ona polskim firmom?
11.00-11.30 Przerwa kawowa
11.30-13.30 „Budowanie konkurencyjności"
- Czy firmy mają strategie wypracowania konkurencyjności – sposoby jej zwiększania.
- Dystrybucja – jej modele i strategie firm.
- Inwestycje, potrzeby inwestycyjne (nowe linie technologiczne, IT), źródła finansowania.
- Jakość polskiego mięsa, nowości produktowe i technologiczne.
13.30-14.00 Przerwa
14.00-14.30 Uroczyste wręczenie wyróżnień - Ranking Branży Mięsnej 2008
14.30 Lunch
9106964
1