Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Polski Producent Żywności - dolnośląski finał konkursu

11 kwietnia 2003

Wczoraj, tj. 10.04.2003 r. w Hotelu Mercure Panorama we Wrocławiu odbył się wojewódzki etap VII edycji konkursu "Polski Producent Żywności - 2003".

Konkurs "Polski Producent Żywności" jest inicjatywą Stowarzyszenia im. Eugeniusza Kwiatkowskiego w Poznaniu, pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Celem konkursu na szczeblu regionalnym jest promowanie rodzimej produkcji żywności, wyłonienie najlepszych polskich producentów, także w grupie małych i średnich przedsiębiorstw. Finał konkursu odbywa się corocznie w trakcie Międzynarodowych Targów POLAGRA w Poznaniu.

Zebranych gości oraz wystawców powitał wicemarszałek województwa dolnośląskiego Stanisław Woźniakowski. Przypomniał, że województwo dolnośląskie uczestniczy już po raz piąty w konkursie Polski Producent Żywności. Życzył Kapitule trafnych wyborów a wszystkim zebranym smacznej degustacji.

VII edycji konkursu Polski Producent Żywności 2003 wzięły udział następujące firmy z województwa dolnośląskiego:

  • Wytwórnia wód mineralnych "Mineral" Sp. J.Z.P.Chr
  • Kompania Spirytusowa "Wratislavia: Polmos Wrocław S.A.
  • "Mr Krzyś" Zakład Produkcji Garmażeryjnej i Gastronomicznej
  • Zakład Handlu i Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego "Ścinawa"
  • Przetwórnia Owoców i Warzyw "Anna"
  • Malma Sp. z o.o.
  • Spółdzielnia Mleczarska "KaMos"
  • Spółdzielnia Mleczarska "Demi"
  • Przedsiębiorstwo Rolno-Spożywcze "Fromako"
  • Rejonowe Zrzeszenie Pszczelarzy w Oławie
  • Wytwórnia Wyrobów Gastronomicznych Małgorzata Kubska
  • "Fischland" Jan Augustynik
  • Piekarnia-Cukiernia Marian Bąkowski
  • Zakład Produkcji Spożywczej "RAG" - Górzyńscy Sp. J.

Kapituła przyznała następujące miejsca:

  • I miejsce - Kompania Spirytusowa "Wratislavia: Polmos Wrocław S.A. - za Wódkę Herbową  Gorzką 
  • II miejsce - "Fischland" Jan Augustynik - za pstrąga wędzonego  
  • III miejsce - "Mr Krzyś" Zakład Produkcji Garmażeryjnej i Gastronomicznej - za flaki wołowe

Wyróżnienia otrzymały następujące firmy: 

  • Wytwórnia Wyrobów Gastronomicznych Małgorzata Kubska  - za pierogi z mięsem i kapustą
  • Piekarnia-Cukiernia Marian Bąkowski  - za Chleb Ślężański
  • Przedsiębiorstwo Rolno-Spożywcze "Fromako" - za Specjał -Jogurt z Czekoladą

W imieniu marszałka dolnośląskiego puchary i dyplomy uczestnictwa wręczała pani dr inż. Ewa Mańkowska, dyrektor RCDRWiOW we Wrocławiu.

Firmy nagrodzone i wyróżnione wezmą udział w ogólnopolski finale konkursu "Polski Producent Żywności" podczas tegorocznej edycji Międzynarodowych Targów POLAGRA w Poznaniu.

O uzyskanie tytułu „Polski Producent Żywności” ubiegało się dotąd niemal 1000 firm z całego kraju. Łącznie w sześciu edycjach ten zaszczytny tytuł otrzymało 231 wyrobów w kategoriach firmy małe, średnie i duże, a 20% z nich uzyskało Złoty Medal POLAGRY – uznany za najbardziej prestiżowe wyróżnienie w tej branży.


POWIĄZANE

Podczas nadchodzącej 15. edycji Targów Sadownictwa i Warzywnictwa, które odbędą ...

Podczas gali wieńczącej pierwszy dzień Forum Rynku Spożywczego i Handlu uhonorow...

EIT Food już po raz siódmy organizuje warsztaty projektowania produktów żywności...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę