Wczoraj, tj. 10.04.2003 r. w Hotelu Mercure Panorama we Wrocławiu odbył się wojewódzki etap VII edycji konkursu "Polski Producent Żywności - 2003".
Konkurs "Polski Producent Żywności" jest inicjatywą Stowarzyszenia im. Eugeniusza Kwiatkowskiego w Poznaniu, pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Celem konkursu na szczeblu regionalnym jest promowanie rodzimej produkcji żywności, wyłonienie najlepszych polskich producentów, także w grupie małych i średnich przedsiębiorstw. Finał konkursu odbywa się corocznie w trakcie Międzynarodowych Targów POLAGRA w Poznaniu.
Zebranych gości oraz wystawców powitał wicemarszałek województwa dolnośląskiego Stanisław Woźniakowski. Przypomniał, że województwo dolnośląskie uczestniczy już po raz piąty w konkursie Polski Producent Żywności. Życzył Kapitule trafnych wyborów a wszystkim zebranym smacznej degustacji.
VII edycji konkursu Polski Producent Żywności 2003 wzięły udział następujące firmy z województwa dolnośląskiego:
Kapituła przyznała następujące miejsca:
Wyróżnienia otrzymały następujące firmy:
W imieniu marszałka dolnośląskiego puchary i dyplomy uczestnictwa wręczała pani dr inż. Ewa Mańkowska, dyrektor RCDRWiOW we Wrocławiu.
Firmy nagrodzone i wyróżnione wezmą udział w ogólnopolski finale konkursu "Polski Producent Żywności" podczas tegorocznej edycji Międzynarodowych Targów POLAGRA w Poznaniu.
O uzyskanie tytułu „Polski Producent Żywności” ubiegało się dotąd niemal 1000 firm z całego kraju. Łącznie w sześciu edycjach ten zaszczytny tytuł otrzymało 231 wyrobów w kategoriach firmy małe, średnie i duże, a 20% z nich uzyskało Złoty Medal POLAGRY – uznany za najbardziej prestiżowe wyróżnienie w tej branży.