Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Polski Producent Żywności

4 kwietnia 2003


Regulamin Konkursu                Formularz zgłoszeniowy

Wicemarszałek Województwa Dolnośląskiego zaprasza do udziału w VII edycji Konkursu Polski Producent Żywności.

Zgłoszenia kandydatów, zgodnie z regulaminem, przyjmowane będą do dnia 5 kwietnia 2003r. na formularzach zgłoszeniowych.

Konkurs "Polski Producent Żywności" jest inicjatywą Stowarzyszenia im. Eugeniusza Kwiatkowskiego w Poznaniu, pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Wydział Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Wojewódzkiego Dolnośląskiego pełni rolę organizatora konkursu na szczeblu regionalnym. Kapituła Wojewódzka Konkursu nominuje firmy i ich produkty do tytułu "Polski Producent Żywności", natomiast finał odbywa się corocznie w trakcie Międzynarodowych Targów POLAGRA w Poznaniu.

Celem konkursu na szczeblu regionalnym jest promowanie rodzimej produkcji żywności, wyłonienie najlepszych polskich producentów, także w grupie małych i średnich przedsiębiorstw. Inicjatywnie towarzyszy życzliwe zainteresowanie mediów lokalnych, w tym telewizji i prasy branżowej.

Zgłoszenia prosimy przesyłać do Wydziału Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Dolnośląskiego, Wybrzeże J. Słowackiego 12-14, 50-411 Wrocław, osoba kontaktowa – Iwona Chełmecka 071/ 374-93-98, fax 071/ 374-93-15, e-mail: iwona.chelmecka@umwd.pl

Dotychczas odbyło się 6 edycji inicjatywy, z czego Województwo Dolnośląskie uczestniczyło w czterech ostatnich:

VI edycja konkursu „Polski Producent Żywności 2002”

Nominacje Kapituły Wojewódzkiej:

  • Wytwórnia Wyrobów Gastronomicznych Małgorzata Kupska - „Gołąbki z ryżem i mięsem” i „Pierogi ruskie”.
  • Kompania Spirytusowa Wratislawia Polmos Wrocław – „Krakus Premium”
  • ZHiPOW Ścinawa – „Patisony konserwowe”
  • PPO Siechnice – „Pomidory szklarniowe”
  • PPH – „Chleb góralski”

Kapituła Ogólnopolska przyznała tytuł "Polski Producent Żywności 2002" za produkt „Krakus Premium” Kompania Spirytusowa Wratislawia Polmos Wrocław.

V edycja konkursu "Polski Producent Żywności 2001"

Nominacje Kapituły Wojewódzkiej:

  • PR-S "FROMAKO" - "Złoty deser jogurtowy" oraz "Jogurt śniadaniowy z musli"
  • ZPS "RAG" - "Paluszki"
  • WWC "DOTI" - "Bombonierka owocowa"
  • Piekarnictwo H.Skibicki, K.Seredyszyn, M.Skibicki - "Chlebek żytni Buni"
  • ZHiPO-W "ŚCINAWA" - "Sałatka z buraków czerwonych"

Kapituła Ogólnopolska przyznała tytuł "Polski Producent Żywności 2001" za produkt „Jogurt śniadaniowy z musli" PRS Fromako Komarno.

IV edycja konkursu "Polski Producent Żywności 2000"

Nominacje Kapituły Wojewódzkiej:

  • POiW "Anna", Bierutów - "Sok pomidorowo-selerowy"
  • ZHiPW "Ścinawa" - "Ogórki korniszony"
  • OSM "Dagny", Strzelin - "Jogurt pitny owocowy
  • ZPM "Tarczyński", Trzebnica - "Polędwica łososiowa z indyka"
  • SM "Demi", Góra - "Śmietanka w proszku do kawy "Stefanka"

Kapituła Ogólnopolska przyznała tytuł "Polski Producent Żywności 2000" produktom: Polędwica łososiowa z indyka"

III edycja "Polski Producent Żywności 1999"

Nominacje Kapituły Wojewódzkiej:

  • ZPM "Polwica" Sp. z o. o. w Domaniowie - "Szynka pieczona Polwicka
  • PR-S "FROMAKO" S.C. w Komarnie - "BIO-JOGURT-Jagusia"
  • ZPNO Sp. z o. o. w Burkatowie - "Olej Sudecki"

Kapituła Ogólnopolska przyznała tytuł "Polski Producent Żywności 1999" za produkt Szynka pieczona Polwicka".


POWIĄZANE

Podczas nadchodzącej 15. edycji Targów Sadownictwa i Warzywnictwa, które odbędą ...

Podczas gali wieńczącej pierwszy dzień Forum Rynku Spożywczego i Handlu uhonorow...

EIT Food już po raz siódmy organizuje warsztaty projektowania produktów żywności...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę