Stowarzyszenie imienia Eugeniusza Kwiatkowskiego organizuje XIX już edycję Inicjatywy Pozytywistycznej „Polski Producent Żywności”, której celem jest promocja najlepszych polskich producentów żywności działających na terenie Polski i wytwarzanych przez nich produktów.
W inicjatywie pozytywistycznej PPŻ mogą uczestniczyć producenci dobrej i cenionej przez odbiorców żywności – przedsiębiorstwa polskie działające na terenie kraju oraz państw Unii Europejskiej. Firmy uczestniczą w inicjatywie poprzez zgłoszenie produktu gotowego, przetworzonego i przeznaczonego bezpośrednio do spożycia.
Producenci, na specjalnych kartach (przygotowanych przez organizatorów), zgłaszają swoje produkty (każda firma jeden produkt) do Kapituł Wojewódzkich PPŻ, działających przy Urzędach Marszałkowskich. Druki zgłoszenia można otrzymać także w Urzędach Marszałkowskich. Wzór karty zgłoszenia dostępny jest również na internetowych stronach Stowarzyszenia www.ekwiatkowski.poznan.pl – (w zakładce Polski Producent Żywności.) Zgłoszenia do konkursu należy składać do 20 kwietnia br.
Kapituły Wojewódzkie rozpatrują wnioski firm i wyłaniają najlepsze z nich, równocześnie nominując je do tytułu Polski Producent Żywności, po czym zgłaszają je do Kapituły Ogólnopolskiej
Prawo nominowania kandydatów do tytułu ma także organizator Inicjatywy, Stowarzyszenie im. Eugeniusza Kwiatkowskiego, Agencja Runku Rolnego, Krajowa Rada Izb Rolniczych oraz Wielkopolska Izba Rolnicza na ogólnych zasadach.
Członkowie Klubu Polskich Producentów Żywności, działającego przy Stowarzyszeniu im. Eugeniusza Kwiatkowskiego i zrzeszającego laureatów poszczególnych edycji Inicjatywy, mają prawo zgłaszać swoje wyroby bezpośrednio do Kapituły Ogólnopolskiej z pominięciem weryfikacji wojewódzkich, jednak z zachowaniem tych samych wymogów dotyczących badań zgłoszonego produktu, jakim poddawani są pozostali nominowani. Firmy są nominowane za jeden konkretny produkt.
Walory nominowanych produktów ocenia grupa specjalistów, sprawdzając zgodność składników produktu z deklarowanymi w opisie oraz jego wartości, między innymi pod względem: ilościowym, z obowiązującymi normami, organoleptycznym, walorów sensorycznych, żywieniowym, sozologicznym, konkurencyjności w stosunku do innych produktów tego typu na rynku.
Wręczenie tytułów "Polski Producent Żywności” odbywa się w trakcie Międzynarodowych Targów Spożywczych „POLAGRA FOOD” w Poznaniu.
Opracował: Obi oba
7430900
1