Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Polska restauracja w pawilonie na Expo kusi przysmakami

10 czerwca 2015
Jednym z najmocniejszych punktów polskiego pawilonu na światowej wystawie Expo w Mediolanie jest... restauracja. Serwowane są tam znakomitej jakości polskie przysmaki, które doceniają zarówno Włosi, jak i zwiedzający ekspozycję z innych krajów.
Jedni do przeszklonego lokalu w naszym pawilonie trafiają przypadkowo, na przykład po jego zwiedzaniu, inni przychodzą z mapą w ręku, bo – jak mówią- słyszeli o dobrej polskiej kuchni i chcieliby skosztować przysmaków.

Choć pawilonów na gigantycznej światowej ekspozycji, dedykowanej żywności i wyżywieniu jest kilkadziesiąt, a wybór restauracji - ogromny, to i w polskiej nie brakuje gości. Czasem przy kilkunastu elegancko, minimalistycznie nakrytych stołach bywa komplet.

W menu znajdują się liczne rodzime przysmaki. Jedną z największych atrakcji i zarazem niespodzianek dla turystów jest wśród przystawek wyśmienity śledź po kaszubsku z rodzynkami. Był to szczególnie zachwalany "przebój" podczas promocji województwa pomorskiego.

Serwowany jest też pasztet z domowymi marynatami, a także carpaccio z buraków z prażonymi pestkami dyni. Przystawki kosztują od 4 do 6 euro, czyli mają bardzo przystępne ceny.

Wśród oferowanych zup jest żurek. Prawdziwym przebojem wśród gorących przystawek są bardzo dobre pierogi z różnym farszem , na przykład z kaszą lub mięsem. Smakują one Włochom, którzy widząc nazwę "ravioli" w karcie dań odkrywają potem, jak bardzo różnią się one od tych dobrze im znanych i jak są wyśmienite. Talerz pierogów kosztuje 8 euro.

W menu znalazły się też naleśnik z warzywami i sosem koperkowym oraz placki ziemniaczane z łososiem wędzonym i śmietaną.

Dania główne to filet z ryby duszony w śmietanie z grzybami i cebulką, a także pieczona kaczka na sosie winno-żurawinowym. Ceny to 12 i 15 euro.

Na deser podawany jest jabłecznik i naleśnik z twarogiem i rodzynkami. Do posiłków serwowany jest między innymi polski cydr, o którym często Włosi i inni cudzoziemcy słyszą po raz pierwszy, gdyż nie wiedzą o tradycji jego produkcji w Polsce.

Po posiłku wielu gości przechodzi do pobliskiego sklepu, gdzie kupują pamiątki; polskie czekolady i torciki czekoladowe oraz inne słodycze, nalewki i wędliny.

W pierwszym miesiącu wystawy Expo polski pawilon odwiedziło 100 tysięcy osób.

 


POWIĄZANE

Podczas nadchodzącej 15. edycji Targów Sadownictwa i Warzywnictwa, które odbędą ...

Podczas gali wieńczącej pierwszy dzień Forum Rynku Spożywczego i Handlu uhonorow...

EIT Food już po raz siódmy organizuje warsztaty projektowania produktów żywności...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę