Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Polska dieta ciągle zbyt uboga w warzywa, owoce i soki

14 kwietnia 2015
Polska Agencja Prasowa organizuje debatę zatytułowaną:
„Polska dieta ciągle zbyt uboga w warzywa, owoce i soki. Co staje na drodze do
prawidłowego odżywiania Polaków?”
W ostatniej dekadzie spadało w Polsce spożycie warzyw i owoców, od których w znacznym stopniu zależy nasze
zdrowie. Podobnie jest z sokami, których wartości odżywcze są zbliżone do świeżych warzyw i owoców.
W latach 2002-2013 spożycie owoców i przetworów w Polsce zmniejszyło się z 4 do 3,4 kg miesięcznie, a warzyw,
grzybów i przetworów z 5,4 do 4,8 kg. Pięć porcji warzyw i owoców spożywa się na co dzień tylko w co trzecim
gospodarstwie domowym.
W 2009 r. przeciętny Polak spożył 1,1 litrów soków owocowych i warzywnych miesięcznie, a w 2013 r. już tylko 0,95
litra. Rocznie każdy z nas spożywa średnio 11,4 litrów soków owocowych, czyli ok. 32 ml dziennie. Dla porównania:
Finowie i Norwegowie wypijają ich prawie trzykrotnie więcej - około 30 litrów. Najczęstszym wymienianym
powodem niestosowania się do zaleceń jest brak czasu na skomponowanie odpowiednich posiłków. Dzieci często po
prostu nie lubią i nie chcą jeść warzyw i owoców.
Nadal jest wiele nieporozumień, mitów i przesądów dotyczących soków. Jedną z pięciu porcji warzyw i owoców może
stanowić szklanka soku owocowego, warzywno-owocowego lub warzywnego. O tym jednak wie zaledwie co trzecia
badana przez Millward Brown osoba.
Uczestnicy debaty:
- Beata Małecka-Libera, Sekretarz Stanu, Ministerstwo Zdrowia
- Dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. IŻŻ, Instytut Żywności i Żywienia
- Prof. dr hab. Stanisław Kowalczyk, Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
- Marek Posobkiewicz, p.o. Głównego Inspektora Sanitarnego
- Prof. dr hab. Witold Płocharski, Instytut Ogrodnictwa
- Dr Bożena Nosecka, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - PIB
-Justyna Korzeniewska, Psycholog, Centrum Zdrowia Dziecka
- Julian Pawlak, Prezes Zarządu Krajowej Unii Producentów Soków
- Łukasz Bielewicz, przedstawiciel instytucji badawczej MillwardBrown
W czasie debaty spróbujemy odpowiedzieć na następujące pytania:
• W Polsce niepokojąco spada spożycie warzyw, owoców i soków – jakie konsekwencje może mieć ten trend
dla kondycji zdrowotnej społeczeństwa?
• Jak temu zaradzić i przekonać Polaków, że warto jeść warzywa, owoce i pić soki?
• Jakie mity i nieporozumienia wciąż kojarzone są z sokami? Dlaczego warto i należy z tymi mitami walczyć?
Termin debaty: 14 kwietnia 2015 r., godz. 14.00 – 16.00
Miejsce debaty: Centrum Prasowe PAP, Warszawa, ul. Bracka 6/8
Debata ma charakter otwarty. Transmisja na stronie www.pap.pl i www.centrumprasowe.pap.pl.
Moderator dyskusji – Zbigniew Wojtasiński
WSPÓŁORGANIZATOR:
KUPS /Krajowa Unia Producentów Soków/

Program sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw

POWIĄZANE

Podczas nadchodzącej 15. edycji Targów Sadownictwa i Warzywnictwa, które odbędą ...

Podczas gali wieńczącej pierwszy dzień Forum Rynku Spożywczego i Handlu uhonorow...

EIT Food już po raz siódmy organizuje warsztaty projektowania produktów żywności...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę