Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Polagra Farm 2004 – Nasze, najwspanialsze – Perły Polagry 2004 rozdane

9 października 2004

Pomysł na promowanie polskich regionalnych produktów żywnościowych zrodził się cztery lata temu w redakcji "Gospodyni". Od dwóch lat "Perły" wręczane są w czasie Międzynarodowych Targów Polagra Farm, a towarzyszy im zainicjowany przez redakcję "Modnej Gospodyni" prezentacja najciekawszych polskich regionalnych produktów żywnościowych. W tegorocznej edycji odbyło się 16 finałów wojewódzkich konkursu pod patronatem Marszałków Województw. Patronat nad finałem krajowym objęli: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Wojciech Olejniczak oraz Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.

Spośród laureatów obecnej i poprzedniej edycji, jurorzy z poszczególnych regionów nominowali do nagrody "Perła 2004" 40 produktów. Kapituła Krajowa konkursu przyznała "Perłę" 16 produktom. Aż trudno uwierzyć, że jeszcze piętnaście lat temu o dziedzictwie kulinarnym mówiono wstydliwie, a już o tym, że mogłoby być szansą i czynnikiem rozwoju wsi trudno byłoby kogokolwiek przekonać. Dlatego podstawowym przesłaniem konkursu "Nasze kulinarne dziedzictwo" jest identyfikacja, inwentaryzacja, ochrona i promocja najlepszych i najciekawszych polskich tradycji i produktów lokalnych.

Wręczenia nagród tegorocznej edycji konkursu dokonali między innymi Sekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi Daria Oleszczuk oraz minister Stanisław Kowalczyk. Minister Kowalczyk serdecznie gratulował wszystkim odznaczonym, a także wszystkim tym, którzy przyczynili się do przygotowania Konkursu. W każdym z tych produktów jest cząstka naszej historii, tradycji i tego co kultywujemy przez pokolenia – powiedział minister. Prowadzący uroczystość kierownik Redakcji Rolnej Programu I Polskiego Radia, a jednocześnie juror Kapituły Konkursu, Jan Zwoliński nazwał "Perły" Oscarami naszych produktów kulinarnych – symbolem tego co jest najwspanialszym owocem naszej kuchni.

"Perły" przyznawane są w czterech kategoriach: produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego, produkty regionalne pochodzenia roślinnego, napoje regionalne oraz inne produkty regionalne. Jednak nie ma tu hierarchizacji miejsc. Wszystkie wyłonione w konkursie potrawy i napoje są równocennymi perełkami. W tym roku zostały nimi:

  • Przysmak galicyjski Zenona Matusiewicza z PPMG "Galicja" w Niemczy,
  • Miód pszczeli wielokwiatowy łąkowy z "Ujścia Warty" – dzieło Iwony i Remigiusza Dutkowiaków z Sulęcina,
  • Ser opalany łaski Aliny Kosmali z KGW w Mogilnie Małym,
  • Chleb "Herbski" wystawiony przez GS Samopomoc Chłopska w Herbach,
  • Ser twardy dojrzewający z mleka koziego produkowany przez Krystynę Garbaciak z Włodowic,
  • Kiełbasa wiejska z Markowej – dzieło Jana Fołta z Markowej,
  • Sok Maurera z Łącka wydestylowany przez Krzysztofa Maurera z Zarzecza,
  • Jagnięcina – przysmak Romana Wasylczaka z Owczar,
  • Suski sechlońskie czyli śliweczki wysuszone przez Kazimierę Jonik z Sechny,
  • Fasola Korczyńska  – Stefan Jasiak, "Fasolex" w Korczynie,
  • Koryciński ser żółty "swojski" – Krystyna Łukaszuk, Gorszczyzna,
  • Wielkopolski udziec ze świni złotnickiej – Stefan Słociński, Bukowiec,
  • Chleb razowy wiejski "Koprzywieński" – Kazimiera Kula z Nowego Koprzywna,
  • Powidła "Strzeleckie" dzieło Anny Iwanowskiej z KGW w Strzelcach Dolnych,
  • Salceson czarny wyprodukowany przez Kazimierza Droszkowskiego,
  • Grzaniec Marcina z Urzędowa  – zaprezentowany przez Radę Kobiet Powiatu Kraśnickiego

Jak widać lista cennych, oryginalnych, polskich produktów lokalnych może być bardzo długa. Należy się więc spodziewać, że kolejna edycja konkursu będzie równie owocna i zachęci duże grono tych, którzy mogą ocalić i popularyzować nasze znakomite tradycje kulinarne.


POWIĄZANE

Podczas nadchodzącej 15. edycji Targów Sadownictwa i Warzywnictwa, które odbędą ...

Podczas gali wieńczącej pierwszy dzień Forum Rynku Spożywczego i Handlu uhonorow...

EIT Food już po raz siódmy organizuje warsztaty projektowania produktów żywności...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę