Pomysł na promowanie polskich regionalnych produktów żywnościowych zrodził się cztery lata temu w redakcji "Gospodyni". Od dwóch lat "Perły" wręczane są w czasie Międzynarodowych Targów Polagra Farm, a towarzyszy im zainicjowany przez redakcję "Modnej Gospodyni" prezentacja najciekawszych polskich regionalnych produktów żywnościowych. W tegorocznej edycji odbyło się 16 finałów wojewódzkich konkursu pod patronatem Marszałków Województw. Patronat nad finałem krajowym objęli: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Wojciech Olejniczak oraz Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.
Spośród laureatów obecnej i poprzedniej edycji, jurorzy z poszczególnych regionów nominowali do nagrody "Perła 2004" 40 produktów. Kapituła Krajowa konkursu przyznała "Perłę" 16 produktom. Aż trudno uwierzyć, że jeszcze piętnaście lat temu o dziedzictwie kulinarnym mówiono wstydliwie, a już o tym, że mogłoby być szansą i czynnikiem rozwoju wsi trudno byłoby kogokolwiek przekonać. Dlatego podstawowym przesłaniem konkursu "Nasze kulinarne dziedzictwo" jest identyfikacja, inwentaryzacja, ochrona i promocja najlepszych i najciekawszych polskich tradycji i produktów lokalnych.
Wręczenia nagród tegorocznej edycji konkursu dokonali między innymi Sekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi Daria Oleszczuk oraz minister Stanisław Kowalczyk. Minister Kowalczyk serdecznie gratulował wszystkim odznaczonym, a także wszystkim tym, którzy przyczynili się do przygotowania Konkursu. W każdym z tych produktów jest cząstka naszej historii, tradycji i tego co kultywujemy przez pokolenia – powiedział minister. Prowadzący uroczystość kierownik Redakcji Rolnej Programu I Polskiego Radia, a jednocześnie juror Kapituły Konkursu, Jan Zwoliński nazwał "Perły" Oscarami naszych produktów kulinarnych – symbolem tego co jest najwspanialszym owocem naszej kuchni.
"Perły" przyznawane są w czterech kategoriach: produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego, produkty regionalne pochodzenia roślinnego, napoje regionalne oraz inne produkty regionalne. Jednak nie ma tu hierarchizacji miejsc. Wszystkie wyłonione w konkursie potrawy i napoje są równocennymi perełkami. W tym roku zostały nimi:
Jak widać lista cennych, oryginalnych, polskich produktów lokalnych może być bardzo długa. Należy się więc spodziewać, że kolejna edycja konkursu będzie równie owocna i zachęci duże grono tych, którzy mogą ocalić i popularyzować nasze znakomite tradycje kulinarne.