W Poznaniu rozpoczęły się Targi Polagra-Food i Polagra-Tech. W tym roku wystawcy skupią się przede wszystkim na polskiej żywności tradycyjnej, regionalnej i ekologicznej oraz na prezentacji innowacyjnych maszyn dla przemysły spożywczego.
Już w niedzielę zwiedzający mogli odwiedzić pierwszą targową ekspozycję na salonie maszyn i urządzeń dla przemysłu mięsnego.
Do środy będzie otwarty też salon dodatków do żywności, a do czwartku salon urządzeń chłodniczych klimatyzacyjnych i grzewczych. Od dzisiaj ruszają pozostałe wystawy polagry Food
Tegoroczna ekspozycja tej części polagry podzielona jest na cztery specjalistyczne salony: wyroby spożywcze i napoje, salon win i alkoholi oraz salon wyposażenia sklepów.
Gospodarzami ekspozycji będą też urzędy marszałkowskie, dzięki temu mali i lokalni przetwórcy będą mogli się zaprezentować na arenie międzynarodowej.
W programie przewidziane są konferencje i seminaria poświecone ekologii, rozwojowi obszarów wiejskich, rzeźnictwu czy innowacjom w przetwórstwie spożywczym Targi Polagra potrwają do 17 września.