Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Polacy na targach

22 stycznia 2004

Belgijskie czekoladki, australijskie steki z kangura, szwajcarskie sery, rumuńskie wino, polska kiełbasa krakowska i tysiące innych przysmaków - to wszystko można zobaczyć i oczywiście wszystkiego spróbować w Berlinie podczas największych targów żywnościowych świata - Gruene Woche. Swoje produkty zaprezentowali przedstawiciele 56 państw, w tym także Polski.

Berlińskie targi zgromadziły 28 polskich wystawców, przede wszystkim producentów wędlin, pieczywa i nabiału. Szansę zdobycia europejskiego rynku widzą m.in. producenci miodu drahimskiego - produktu roku 2003 województwa zachodniopomorskiego, bo ekologiczna żywność wciąż jest modna.

Dużym powodzeniem cieszyły się też polskie wędliny. Niemcy jednak przede wszystkim zwracali uwagę na bardzo dobrą jakość polskich wyrobów. A ponieważ takie opinie przeważały - już podpisano pierwsze kontrakty. Mimo tych niewątpliwych sukcesów, polscy wystawcy podkreślali, że na berlińskich targach nie tylko umowy się liczą. W tej chwili chodzi bowiem o promocję Polski i jej atutów poza granicami kraju. To się opłaci.


POWIĄZANE

Podczas nadchodzącej 15. edycji Targów Sadownictwa i Warzywnictwa, które odbędą ...

Podczas gali wieńczącej pierwszy dzień Forum Rynku Spożywczego i Handlu uhonorow...

EIT Food już po raz siódmy organizuje warsztaty projektowania produktów żywności...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę