Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Pół wieku POLSUSA

21 października 2008
W Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie 21 października o godzinie 11 rozpoczną się uroczyste obchody 50 -   lecia Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej ,,POLSUS’’. Programie uroczystości, która została objęta honorowym patronatem Ministra Rolnictwa  i Rozwoju Wsi Marka Sawickiego przewidziane SA wystąpienia zaproszonych gości, prezentacja na temat ,,50 lat Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody chlewnej ,,POLSUS’’ , poświęcenie sztandaru oraz wręczenie odznaczeń państwowych i resortowych.
Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej "POLSUS" jest organizacją samorządową, działająca od 1958 roku. Obecnie zrzesza 24 związki wojewódzkie. Obejmuje swym zasięgiem działania teren całego kraju. Może realizować program hodowlany o zasięgu krajowym dla ras świń: wbp, pbz, bz, hamshire, duroc, pietrain.
Działalność PZHiPTCh "POLSUS"
1.Ocena wartości użytkowej i hodowlanej trzody chlewnej;
2.Prowadzenie ksiąg i rejestrów zwierząt hodowlanych oraz systemów informatycznych dla potrzeb rejestracji danych;
3.Bilansowanie potrzeb i możliwości produkcyjnych w hodowli zwierząt;
4.Prowadzenie specjalistycznych szkoleń zawodowych dla osób prowadzących ocenę wartości użytkowej, sztuczne unasienianie oraz wydawanie odpowiednich zaświadczeń w tym zakresie;
5.Kwalifikacja materiału hodowlanego;
6.Prowadzenie oceny poubojowej zwierząt rzeźnych;
7.Tworzenie grup producenckich związanych umowami z ubojniami zwierząt, wytwórniami pasz i siecią handlu;
8.Negocjowanie cen minimalnych i interwencyjnych skupu zwierząt hodowlanych i rzeźnych;
9.Doskonalenie produkcji zwierząt hodowlanych trzody chlewnej przez stosowanie właściwych metod selekcji i doboru zwierząt oraz upowszechnianie metod krzyżowania towarowego świn, współltworzenie programów hodowlanych;
10.Podnoszenie wiedzy producentów trzody chlewnej w zakresie racjonalnych metod hodowli i chowu świń oraz zwiększaniu dochodowości gospodarstwa;
11.Prowadzenie sponsoringu.

POWIĄZANE

Podczas nadchodzącej 15. edycji Targów Sadownictwa i Warzywnictwa, które odbędą ...

Podczas gali wieńczącej pierwszy dzień Forum Rynku Spożywczego i Handlu uhonorow...

EIT Food już po raz siódmy organizuje warsztaty projektowania produktów żywności...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę