O trendach i perspektywy w handlu międzynarodowym, aktualnych wymaganiach eksportowych, bezpieczeństwie żywności, czy mechanizmach finansowania eksportu dyskutowano podczas drugiej edycji POLISH FOOD EXPORT FORUM, która miała miejsce 19 listopada w Warszawie . W obradach uczestniczyli przedstawiciele firm z branży spożywczej zainteresowani poszukiwaniem nowych rynków zbytu.
Rozwój branży spożywczej jest silnie związany z dynamiką eksportu. Eksperci są zgodni, że polskie firmy konkurują na rynkach zagranicznych nie tylko jakością, ale także ceną. Istnieje potrzeba budowania wiarygodnej i rozpoznawalnej polskiej marki produktów spożywczych na zagranicznych rynkach.
Podczas Forum przedstawiciele Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi i Agencji Rynku Rolnego, omówili kwestie wsparcia dla eksporterów i najnowsze instrumenty pomocowe. Z kolei Janusz Związek, Główny Lekarz Weterynarii przedstawił najświeższe informacje dotyczące bezpieczeństwa żywności w obrocie w handlu międzynarodowym. W trakcie trwania Forum przeprowadzona została również debaty z udziałem ekspertów, praktyków oraz kadry kierowniczej poszczególnych izb handlowo-gospodarczych, podczas której poruszone zostały tematy najbardziej perspektywicznych kierunków eksportowych oraz wyzwań dot. promocji polskiej marki na rynkach międzynarodowych. Natomiast w drugiej części spotkania ekspert Banku Zachodniego WBK S.A. omówił kwestie wsparcie branży spożywczej przez banki - finansowania i zabezpieczenia eksportu, a reprezentanci kancelarii prawnej przedstawili aspekty prawne i podatkowe w handlu zagranicznym.
II POLISH FOOD EXPORT FORUM jest kontynuacją idei spotkań biznesowych dla sektora spożywczego, które są płaszczyzną wielu debat i dyskusji skupiających przedstawicieli największych eksporterów, kadrę kierowniczą sektora mleczarskiego, reprezentantów instytucji, agencji proeksportowych, otoczenia biznesu oraz władz rządowych.