Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

O Jeściu na Kociewiu

5 października 2013
Pod patronatem Pierwszego Portalu Rolnego Stowarzyszenie Kociewskie Forum Kobiet 5 października 2013 roku w Domu Kultury w Subkowach organizuje  IV Sympozjum Kulinarne „O jeściu na Kociewiu”.

Imprezie co roku towarzyszą regionalne potrawy, powstają nowe publikacje, a na scenie występują znane gwiazdy polskiej estrady.

Tradycją październikowego kulinarnego święta w Subkowach są tematyczne wykłady popularno-naukowe, konkursy plastyczne i kulinarne, warsztaty połączone z degustacją najróżniejszych potraw przygotowywanych zgodnie z tematem Sympozjum. Podczas uroczystości wręczana jest statuetka „Hit Sympozjum Kulinarnego” za najciekawszą potrawę.

- Na tegorocznej imprezie królować będą takie kociewskie warzywa jak: „kasza, groch, fasola”, a na scenie z koncertem artystycznym wystąpi Krystyna Giżowska.
Celem Sympozjum jest zarówno przekazywanie tradycji lokalnych kolejnym pokoleniom zamieszkującym Region Kociewski, jak i poszukiwanie bardziej nowoczesnych elementów pojawiających się w kociewskiej kuchni. Dzięki temu Sympozjum jest swoistym połączeniem tradycji i nowoczesnych trendów oraz stanowi element integracji międzypokoleniowej – informuje Krystyna Gierszewska, prezes Kociewskiego Forum Kobiet
Program IV Sympozjum Kulinarnego O jeściu na Kociewiu”

Data: 05.10.2013 r.
Miejsce: Dom Kultury w Subkowach
13:30  - rejestracja uczestników i powitanie przez Kociewski Zespół  Regionalny „Burczybas”
14:00  - IV Sympozjum Kulinarne  „O jeściu na Kociewiu”
            - odśpiewanie hymnu Kociewia
            - otwarcie sympozjum
            -  prezentacja książki kucharskiej „Pory roku na talerzu”
            - referat „Czy smaczne są kluski z szablami? Czyli o fasoli, grochu i kaszy w kulturze regionu”
            - referat „Dla zdrowia i figury - dlaczego warto jeść  strączkowe i kasze”
            - występ Kociewskiego Zespołu Regionalnego „Burczybas”
15:00  - ogłoszenie wyników konkursu plastycznego „Szable na tyczce czyli moja przygoda z fasolą”
15:20   - głoszenie wyników konkursu kulinarnego „Zupa kociewska - kasza” i  wręczenie statuetki HIT SYMPOZJUM
15:30  - koncert w wykonaniu Krystyny Giżowskiej
16:35  - biesiada z degustacją regionalnych potraw z kaszą, grochem i fasolą
20:00  - zakończenie IV Sympozjum
Ponadto w programie:
warsztaty kulinarne pt. „ Kipi kasza, kipi groch”
14:00 - 20:00 – wystawa prac konkursu plastycznego „Szable na tyczce czyli moja przygoda z fasolą”
14:00 – 20:00 – stoisko z warzywami strączkowymi Firmy ZPH POL
14:00 – 20:00 – stoiska z rękodziełem i haftem kociewskim

POWIĄZANE

Podczas nadchodzącej 15. edycji Targów Sadownictwa i Warzywnictwa, które odbędą ...

Podczas gali wieńczącej pierwszy dzień Forum Rynku Spożywczego i Handlu uhonorow...

EIT Food już po raz siódmy organizuje warsztaty projektowania produktów żywności...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę