OPOLAGRA_2025

O Jeściu na Kociewiu

5 października 2013
Pod patronatem Pierwszego Portalu Rolnego Stowarzyszenie Kociewskie Forum Kobiet 5 października 2013 roku w Domu Kultury w Subkowach organizuje  IV Sympozjum Kulinarne „O jeściu na Kociewiu”.

Imprezie co roku towarzyszą regionalne potrawy, powstają nowe publikacje, a na scenie występują znane gwiazdy polskiej estrady.

Tradycją październikowego kulinarnego święta w Subkowach są tematyczne wykłady popularno-naukowe, konkursy plastyczne i kulinarne, warsztaty połączone z degustacją najróżniejszych potraw przygotowywanych zgodnie z tematem Sympozjum. Podczas uroczystości wręczana jest statuetka „Hit Sympozjum Kulinarnego” za najciekawszą potrawę.

- Na tegorocznej imprezie królować będą takie kociewskie warzywa jak: „kasza, groch, fasola”, a na scenie z koncertem artystycznym wystąpi Krystyna Giżowska.
Celem Sympozjum jest zarówno przekazywanie tradycji lokalnych kolejnym pokoleniom zamieszkującym Region Kociewski, jak i poszukiwanie bardziej nowoczesnych elementów pojawiających się w kociewskiej kuchni. Dzięki temu Sympozjum jest swoistym połączeniem tradycji i nowoczesnych trendów oraz stanowi element integracji międzypokoleniowej – informuje Krystyna Gierszewska, prezes Kociewskiego Forum Kobiet
Program IV Sympozjum Kulinarnego O jeściu na Kociewiu”

Data: 05.10.2013 r.
Miejsce: Dom Kultury w Subkowach
13:30  - rejestracja uczestników i powitanie przez Kociewski Zespół  Regionalny „Burczybas”
14:00  - IV Sympozjum Kulinarne  „O jeściu na Kociewiu”
            - odśpiewanie hymnu Kociewia
            - otwarcie sympozjum
            -  prezentacja książki kucharskiej „Pory roku na talerzu”
            - referat „Czy smaczne są kluski z szablami? Czyli o fasoli, grochu i kaszy w kulturze regionu”
            - referat „Dla zdrowia i figury - dlaczego warto jeść  strączkowe i kasze”
            - występ Kociewskiego Zespołu Regionalnego „Burczybas”
15:00  - ogłoszenie wyników konkursu plastycznego „Szable na tyczce czyli moja przygoda z fasolą”
15:20   - głoszenie wyników konkursu kulinarnego „Zupa kociewska - kasza” i  wręczenie statuetki HIT SYMPOZJUM
15:30  - koncert w wykonaniu Krystyny Giżowskiej
16:35  - biesiada z degustacją regionalnych potraw z kaszą, grochem i fasolą
20:00  - zakończenie IV Sympozjum
Ponadto w programie:
warsztaty kulinarne pt. „ Kipi kasza, kipi groch”
14:00 - 20:00 – wystawa prac konkursu plastycznego „Szable na tyczce czyli moja przygoda z fasolą”
14:00 – 20:00 – stoisko z warzywami strączkowymi Firmy ZPH POL
14:00 – 20:00 – stoiska z rękodziełem i haftem kociewskim

POWIĄZANE

Po prawie 100 dniach podróżowania po kraju i bezpośrednich spotkań z setkami rol...

Drugi dzień Europejskiego Forum Rolniczego upłynął pod znakiem intensywnych dysk...

Pierwsza edycja konkursu Targów TSW rozstrzygnięta  W ramach 15. edycji Targów S...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę