Pod patronatem Pierwszego Portalu Rolnego Stowarzyszenie Kociewskie Forum Kobiet 5 października 2013 roku w Domu Kultury w Subkowach organizuje IV Sympozjum Kulinarne „O jeściu na Kociewiu”.
Imprezie co roku towarzyszą regionalne potrawy, powstają nowe publikacje, a na scenie występują znane gwiazdy polskiej estrady.
Tradycją październikowego kulinarnego święta w Subkowach są tematyczne wykłady popularno-naukowe, konkursy plastyczne i kulinarne, warsztaty połączone z degustacją najróżniejszych potraw przygotowywanych zgodnie z tematem Sympozjum. Podczas uroczystości wręczana jest statuetka „Hit Sympozjum Kulinarnego” za najciekawszą potrawę.
- Na tegorocznej imprezie królować będą takie kociewskie warzywa jak: „kasza, groch, fasola”, a na scenie z koncertem artystycznym wystąpi Krystyna Giżowska.
Celem Sympozjum jest zarówno przekazywanie tradycji lokalnych kolejnym pokoleniom zamieszkującym Region Kociewski, jak i poszukiwanie bardziej nowoczesnych elementów pojawiających się w kociewskiej kuchni. Dzięki temu Sympozjum jest swoistym połączeniem tradycji i nowoczesnych trendów oraz stanowi element integracji międzypokoleniowej – informuje Krystyna Gierszewska, prezes Kociewskiego Forum Kobiet
Program IV Sympozjum Kulinarnego O jeściu na Kociewiu”
Data: 05.10.2013 r.
Miejsce: Dom Kultury w Subkowach
13:30 - rejestracja uczestników i powitanie przez Kociewski Zespół Regionalny „Burczybas”
14:00 - IV Sympozjum Kulinarne „O jeściu na Kociewiu”
- odśpiewanie hymnu Kociewia
- otwarcie sympozjum
- prezentacja książki kucharskiej „Pory roku na talerzu”
- referat „Czy smaczne są kluski z szablami? Czyli o fasoli, grochu i kaszy w kulturze regionu”
- referat „Dla zdrowia i figury - dlaczego warto jeść strączkowe i kasze”
- występ Kociewskiego Zespołu Regionalnego „Burczybas”
15:00 - ogłoszenie wyników konkursu plastycznego „Szable na tyczce czyli moja przygoda z fasolą”
15:20 - głoszenie wyników konkursu kulinarnego „Zupa kociewska - kasza” i wręczenie statuetki HIT SYMPOZJUM
15:30 - koncert w wykonaniu Krystyny Giżowskiej
16:35 - biesiada z degustacją regionalnych potraw z kaszą, grochem i fasolą
20:00 - zakończenie IV Sympozjum
Ponadto w programie:
warsztaty kulinarne pt. „ Kipi kasza, kipi groch”
14:00 - 20:00 – wystawa prac konkursu plastycznego „Szable na tyczce czyli moja przygoda z fasolą”
14:00 – 20:00 – stoisko z warzywami strączkowymi Firmy ZPH POL
14:00 – 20:00 – stoiska z rękodziełem i haftem kociewskim
6825564
1