Samorząd województwa pomorskiego wspólnie z Sekretariatem Regionalnym Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Województwa Pomorskiego organizuje kolejna już edycję konkursów kulinarnych o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego. Tegoroczne zmagania odbędą się w dwóch kategoriach: potrawa i produkt. Zgłoszenia przyjmowane będą do 15 maja 2015 r. Podsumowanie konkursów oraz uroczyste wręczenie nagród i wyróżnień odbędzie się 24 maja 2015 r.
Jak podkreśla Urząd Marszałkowski Województwa Pomorskiego Organizacja konkursów kulinarnych o charakterze regionalnym, propagujących produkt tradycyjny, wartości kulturowe i tradycję poszczególnych regionów województwa pomorskiego jest przedsięwzięciem wpisującym się w ideę funkcjonowania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich, będącej narzędziem wspierania wszelkich działań na rzecz promocji dziedzictwa kulturowego w tym kulinarnego województwa pomorskiego.
Konkursy kulinarne o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego „Pomorskie Smaki” wpisują się również w dwa priorytety działań Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich jakimi są: promowanie rozwoju przedsiębiorczości, w tym rolniczej, na obszarach wiejskich oraz wspólnych form działalności gospodarczej ze szczególnym uwzględnieniem agroturystyki i turystyki wiejskiej oraz promocja zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich.
Celem konkursów jest przede wszystkim kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnej województwa pomorskiego, promowanie potraw, specyficznych dla województwa pomorskiego oraz zachowanie niepowtarzalnych smaków produktów żywnościowych.
Opracował: Obi oba
III. UCZESTNICY KONKURSU
§ 4.
W konkursie mogą uczestniczyć przedsiębiorcy, osoby fizyczne, organizacje zrzeszające osoby fizyczne oraz szkoły z klasami o profilu gastronomicznym, które wypełnią zgłoszenie, dołączą do niego unikatowy przepis na pomorską potrawę regionalną i zaprezentują potrawę podczas finału konkursu.