W niedzielę, 6 października Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej wspólnie z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego w warszawskiej „Fortecy” (przy ul. Zakroczymskiej 12), w godz. 10.00-17.00 organizują Kiermasz Produktów Regionalnych
i Tradycyjnych. Miłośnicy tradycyjnych polskich produktów będą mogli posmakować regionalnych wyrobów oraz zrobić zakupy u producentów z całego kraju.
Jak udało się nam dowiedzieć na stoiskach producentów – zaproszonych z różnych regionów Polski – pojawią się wyjątkowe specjały, m.in.: miody, wędliny i sery, przetwory owocowe i warzywne, pieczywo, oleje tłoczone na zimno oraz regionalne alkohole. Dodatkowo na odwiedzających czekają degustacje przygotowane przez organizatorów i wystawców.
Podczas kiermaszu zostaną również ogłoszeni laureaci finału II edycji Ogólnopolskiego Konkursu na najlepszy przepis kulinarny z wykorzystaniem polskich produktów zarejestrowanych w UE, organizowanego na zlecenie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Wzięli w nim udział młodzi kucharze ze szkół gastronomicznych z różnych regionów Polski. Dziesięć najlepszych szkół, wyłonionych na podstawie nadesłanych przepisów, zostało zaproszonych na finał do Warszawy. Okazuje się, że aż 8 ekip laureatów uczestniczyło w warsztatach kulinarnych EFRWP „Tradycyjne Produkty – Nowoczesna Kuchnia Polska”.
Konkurs na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący polskie produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację w Unii Europejskiej jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS) organizowany jest przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego (PIPRiL)
na zlecenie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, przy wsparciu EFRWP.