W Gliwicach 31 sierpnia odbędzie się XVIII już Gliwicki Kiermasz Żywności Ekologicznej i Tradycyjnej.
Celem imprezy organizowanej przez Polski Klub Ekologiczny Koło Miejskie w Gliwicach jest promocja zrównoważonego sposobu wytwarzania i konsumpcji żywności oraz nawiązanie bezpośrednich kontaktów pomiędzy producentami żywności ekologicznej i konsumentami.
Co roku na kiermasz przyjeżdżają rolnicy i przetwórcy ekologiczni z całej Polski. Przywożone przez nich produkty cieszą się dużym zainteresowaniem konsumentów, którzy mają okazję nie tylko zrobić większe zakupy, ale także poznać i porozmawiać z ich wytwórcami.
- Potencjał śląskich konsumentów jest bardzo duży, co dostrzegają coraz wyraźniej rolnicy i przetwórcy, z roku na rok rośnie liczba wystawców. Dla odwiedzających kiermasz przygotowano szereg atrakcji – wykłady, warsztaty, konkursy, degustacje – informuje Aleksandra Józefowicz, koordynatorka festiwalu - W tym roku kiermasz połączony jest z festiwalem filmowym o tematyce związanej z żywnością, który odbędzie się w gliwickim kinie AMOK.
Impreza ma charakter non-profit, a organizator Polski Klub Ekologiczny Koło Miejskie w Gliwicach, co roku pozyskuje środki finansowe, aby ta przyjazna rolnikom i konsumentom impreza mogła się odbywać.