Ekologiczna żywność, ekologiczne produkty codziennego użytku i ekologiczny styl życia coraz częściej goszczą w naszych domach. Trudno się temu dziwić, w końcu dbałość o zdrowie i środowisko naturalne to już nie tylko moda ale konieczność. Koneserzy stylu ECO to konsumenci świadomi i wymagający, poszukujący niebanalnych propozycji. Ich potrzeby z pewnością zaspokoi bogata oferta odbywających się w Łodzi w dniach 11-13 października br. Targów Żywności Ekologicznej i Tradycyjnej NATURA FOOD.
Targi te są najważniejszą branżową imprezą w Polsce, dedykowaną bioproduktom, ekożywności oraz produktom regionalnym i tradycyjnym. NATURA FOOD to niepowtarzalna okazja do bezpośredniego kontaktu z funkcjonującymi na polskim i zagranicznym rynku producentami ekoproduktów i wysokiej jakości żywności niskoprzetworzonej
Podczas tegorocznej edycji NATURA FOOD na zwiedzających czeka wiele atrakcji, w tym seminaria i prelekcje nt. nisko przetworzonej żywności wysokiej jakości, a także warsztaty dla szefów kuchni i dzieci, panele dyskusyjne, pokazy kulinarne oraz konkursy. Edukacyjny charakter imprezy ma na celu przede wszystkim zwiększenie stopnia świadomości ekologicznej konsumentów. Program Targów uświetnią prezentacje kunsztu największych gwiazd telewizyjnych programów kulinarnych: kuchennego patriotę i sympatyka orientalnych smaków Grzegorza Łapanowskiego oraz smakosza i gawędziarza Carlosa Gonzaleza Tejery.
- Handel żywnością ekologiczną to poważny i trudny biznes. Z myślą o przedsiębiorcach z branży zaplanowany jest panel dyskusyjny pt. BIOBIZNES FORUM, podczas którego właściciele i pracownicy sklepów z żywnością ekologiczną będą mogli podzielić swoimi doświadczeniami z prowadzenia ekobiznesów Szczepaniak. Poznamy także wyniki konkursu o Złoty Medal NATURA FOOD na najlepszy produkt ekologiczny, naturalny i tradycyjny. Z kolei w ramach projektu „Kreowanie marki Łódzkie poprzez promocję tradycyjnych smaków regionu” odbędzie się V wojewódzki konkurs produktów tradycyjnych „Tygiel Smaków” oraz konkurs kulinarny „Tradycyjne Smaki Regionu” dla uczniów szkół gastronomicznych z województwa łódzkiego – informuje Agata Szczepaniak, kierownik Projektu Międzynarodowych Targów Łódzkich.
Gościem specjalnym będą przedstawiciele węgierskiego sektora ekologicznego, którzy w ramach ekspozycji targowej zaprezentują najlepsze bioprodukty ekologiczne znad Balatonu a także podczas seminariów i warsztatów przedstawią dorobek i doświadczenia węgierskiej branży ECO. Równolegle z NATURA FOOD odbędą się II Targi Ekologicznego Stylu Życia beECO. Jest to wydarzenie dla producentów ekologicznych kosmetyków naturalnych, środków czystości do mycia, prania i sprzątania, a także ubrań dla dzieci z wysokiej jakości bawełny.