Mamy za sobą III edycję Targów „Natura Food” , której miejscem (tak samo jak poprzednio) była hala sportowa przy ul. Stefanowskiego w Łodzi. Targi odbyły się w miniony weekend 15-17 października br. zatem pora na podsumowanie.
Trzeba powiedzieć, że impreza odbywająca się cyklicznie co rok, której organizatorem są Międzynarodowe Targi Łódzkie rozwija się coraz bardziej. Świadczy o tym stale rosnąca liczba wystawców (w tym roku było ich ok. 200) oraz zwiedzających.
Gama specjalizacji wystawców była równie duża i interesująca. Byli to obecni producenci, przetwórcy i dystrybutorzy certyfikowanej żywności ekologicznej i naturalnej. Żywności bezglutenowej, sojowej, marynat, ziół i przypraw. Owoce występowały na targach w formie produktów przetworzonych w postaci konfitur, soków lub specjalnych wyciągów jednym ze stoisk można było nabyć oryginalne maszynki do wyrobu makaronów o różnych kształtach. Zwiedzający mogli nabyć na miejscu rozmaite specjały i choć ceny nie były niskie (za jakość trzeba płacić) chętnych nie brakowało. Jak zwykle największym zainteresowaniem cieszyły się wyroby wędliniarskie i pieczywo. Sery w postaci oscypków, twarogów i żółtych twardych miły również wzięcie. Na targach pojawiło się kilku niedużych producentów piwa niepasteryzowanego, którzy gwarantowali niepowtarzalność smaku. Dużym zainteresowaniem zwiedzających cieszyły się pokazy kulinarne, zwłaszcza drugiego dnia targów. Prezentowano kuchnię włoską a pokaz w wykonaniu mistrzów z Italii przypominał spektakl, w którym widzowie brali czynny udział. Targom towarzyszyły liczne prelekcje, szkolenia i konkursy. Na targach odbyło się podsumowanie konkursu na „Najlepsze Gospodarstwo Ekologiczne 2010”. O wynikach tego konkursu piszemy w osobnej relacji.
Targi w Natura Food w Łodzi należy uznać za udana i z pewnością spotkamy się tam w przyszłym roku.