» |
Informacje |
» |
|
» |
Zgłoszenia |
Organizatorem V edycji konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo" jest Polska Izba Produktu regionalnego i Lokalnego, przy współpracy i dofinansowaniu Funduszu Współpracy, Programu "Agro-Smak 2". V edycję konkursu patronatem honorowym objął Jerzy Pilarczyk Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Konkursowi patronuje: TVP1,TVP3, Polskie Radio 1. Głównym celem Konkursu jest identyfikacja i zgromadzenie wiedzy o oryginalnych regionalnych produktach żywnościowych, wytwarzanych w gospodarstwach i przez lokalnych rzemieślników. Konkursu ma również za zadanie zwiększyć świadomość mieszkańców wsi o możliwościach uzyskiwania dochodów i rozwijania produkcji tradycyjnej żywności w oparciu o lokalne zasoby surowców, z wykorzystaniem tradycyjnych technologii. Poszukujemy produktów specyficznych, charakterystycznych dla danego regionu, które mogą stać się jego wizytówką.
W konkursie mogą wziąć udział wszyscy ci, którzy przedstawią produkty spełniające warunki podane w regulaminie oraz przyślą wypełnione karty zgłoszenia do konkursu.
Przebieg Konkursu:
Konkurs ma przebieg dwuetapowy. W pierwszym etapie odbywają się finały w poszczególnych regionach – finałów jest 16:
7 sierpnia – Lublin (woj. lubelskie),- uroczystość godz.11.00 Skansen Wsi Lubelskiej
19 sierpnia – Książ (woj. dolnośląskie); uroczystość w zamku Książ
20 sierpnia – Bogdaniec (woj. lubuskie);uroczystość w Bogdańcu Muz. Tech. Roln. godz. 12.00
27 sierpnia – Piotrków Trybunalski (woj. łódzkie);
28 sierpnia – Płońsk (woj. mazowieckie);
3 września – Częstochowa (woj. śląskie);
6 września – Łosiów (woj. opolskie);
9 września – Białystok (woj. podlaskie);
10 września – Nawojowa (woj. małopolskie);
11 września – Tokarnia (woj. świętokrzyskie);
14 września – Pyrzyce (woj. zachodniopomorskie);
15 września – Lubostroń (woj. kujawsko-pomorskie);
16 września – Szymbark (woj. pomorskie);
18 września – Łowisko (woj. podkarpackie);
20 września – Olsztyn (woj. warmińsko-mazurskie);
21 września – Sielinko (woj. wielkopolskie).
Finały regionalne odbywają się pod patronatem Marszałków każdego z województw i z udziałem regionalnych oddziałów Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.
Drugi etap to wybór dokonany przez Krajową Komisję Konkursową produktów - spośród nagrodzonych w regionach – nominowanych do prestiżowej nagrody konkursu „PERŁY”. Uroczyste wręczenie „Pereł 2005” odbędzie się, podobnie jak w roku ubiegłym, w Poznaniu w czasie targów Polagra Farm. Finałowi towarzyszyć będzie ekspozycja w specjalnie wydzielonym pawilonie produktów regionalnych.