Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Nasze Kulinarne Dziedzictwo V edycja konkursu

20 września 2005

»

Informacje

»

Dokumenty

»

Zgłoszenia


Organizatorem V edycji konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo" jest Polska Izba Produktu regionalnego i Lokalnego, przy współpracy i dofinansowaniu Funduszu Współpracy, Programu "Agro-Smak 2". V edycję konkursu patronatem honorowym objął Jerzy Pilarczyk Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Konkursowi patronuje: TVP1,TVP3, Polskie Radio 1. Głównym celem Konkursu jest identyfikacja i zgromadzenie wiedzy o oryginalnych regionalnych produktach żywnościowych, wytwarzanych w gospodarstwach i przez lokalnych rzemieślników. Konkursu ma również za zadanie zwiększyć świadomość mieszkańców wsi o możliwościach uzyskiwania dochodów i rozwijania produkcji tradycyjnej żywności w oparciu o lokalne zasoby surowców, z wykorzystaniem tradycyjnych technologii. Poszukujemy produktów specyficznych, charakterystycznych dla danego regionu, które mogą stać się jego wizytówką.

W konkursie mogą wziąć udział wszyscy ci, którzy przedstawią produkty spełniające warunki podane w regulaminie oraz przyślą wypełnione karty zgłoszenia do konkursu.

Przebieg Konkursu:

  1. Jury finałów regionalnych wyłoni zwycięzców w poszczególnych kategoriach,
  2. Przedstawiciele Komisji Konkursowej, na finałach regionalnych, nominują produkty, które mogą ubiegać się o nagrodę „Perły" 2005 na szczeblu centralnym.
  3. Powołana Kapituła odznaczy szczególnie wyróżniające się produkty honorową Nagrodę „Perły 2005".
  4. Krajowy Finał Konkursu, polegający na uroczystości wręczenia Honorowej Nagrody „Perły", odbędzie się w Poznaniu w czasie trwania Targów Polagra-Farm.

Konkurs ma przebieg dwuetapowy. W pierwszym etapie odbywają się finały w poszczególnych regionach – finałów jest 16:

7 sierpnia – Lublin (woj. lubelskie),- uroczystość godz.11.00 Skansen Wsi Lubelskiej
19 sierpnia – Książ (woj. dolnośląskie); uroczystość w zamku Książ
20 sierpnia – Bogdaniec (woj. lubuskie);uroczystość w Bogdańcu Muz. Tech. Roln. godz. 12.00
27 sierpnia – Piotrków Trybunalski (woj. łódzkie);
28 sierpnia – Płońsk (woj. mazowieckie);
3 września – Częstochowa (woj. śląskie);
6 września – Łosiów (woj. opolskie);
9 września – Białystok (woj. podlaskie);
10 września – Nawojowa (woj. małopolskie);
11 września – Tokarnia (woj. świętokrzyskie);
14 września – Pyrzyce (woj. zachodniopomorskie);
15 września – Lubostroń (woj. kujawsko-pomorskie);
16 września – Szymbark (woj. pomorskie);
18 września – Łowisko (woj. podkarpackie);
20 września – Olsztyn (woj. warmińsko-mazurskie);
21 września – Sielinko (woj. wielkopolskie).

Finały regionalne odbywają się pod patronatem Marszałków każdego z województw i z udziałem regionalnych oddziałów Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.

Drugi etap to wybór dokonany przez Krajową Komisję Konkursową produktów - spośród nagrodzonych w regionach – nominowanych do prestiżowej nagrody konkursu „PERŁY”. Uroczyste wręczenie „Pereł 2005” odbędzie się, podobnie jak w roku ubiegłym, w Poznaniu w czasie targów Polagra Farm. Finałowi towarzyszyć będzie ekspozycja w specjalnie wydzielonym pawilonie produktów regionalnych.


POWIĄZANE

Podczas nadchodzącej 15. edycji Targów Sadownictwa i Warzywnictwa, które odbędą ...

Podczas gali wieńczącej pierwszy dzień Forum Rynku Spożywczego i Handlu uhonorow...

EIT Food już po raz siódmy organizuje warsztaty projektowania produktów żywności...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę