Małopolska Izba Rolnicza w niedziele 19 sierpnia zaprasza do Zakopanego – Dolna Mówień Krupowa na degustacje potraw z jagnięciny i baraniny oraz mleka owczego. W programie imprezy , której rozpoczęcie zaplanowano na godzinę 12 oprócz degustacji przewidziana jest również przygotowana przez Roberta Makłowicza krótka prezentacja tradycji kulinarnych w zakresie spożycia mleka, sera i mięsa owczego. Zaplanowano też konkurs potraw prezentowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich.
Degustacje potraw przygotowuje Hotel Belvedere z Zakopanego oraz Koła Gospodyń Wiejskich miedzy innymi z Raby Wyżnej, Sromowców Wyżnych, Gromkowa i Ochotnicy Górnej.
Impreza została przygotowana przez MIR w ramach projektu ,,Promocja tradycyjnych potraw z mięsa i mleka owczego szansą ożywienia rynków regionalnych i lokalnych. Natomiast finansowana jest przez Fundację Fundusz Współpracy ze środków Programu ,,Agro smak 2’’.