Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Mercurius Gedanensis dla Suempolu z Bielska Podlaskiego

10 czerwca 2005

Grand Prix Mercurius Gedanensis za łososia wędzonego plasterkowanego 250 g otrzymała firma Suempol z Bielska Podlaskiego na zakończonych w Gdańsku międzynarodowych targach Polfish 2005. Sumepol był jedyną firmą reprezentującą nasze województwo.

Międzynarodowe Targi Przetwórstwa i Produktów Rybnych Polfish odbywają się w Gdańsku co dwa lata. To największa i najbardziej prestiżowa impreza targowa branży rybnej, jaka odbywa się w Polsce. Tegoroczne targi zgromadziły blisko 150 firm z całego świata - m.in. z Europy, Azji i Ameryki Północnej. Na imprezie prezentowały się przetwórnie rybne, producenci wędzonego łososia, w tym Suempol, a także importerzy ryb, hurtownie rybne oraz dostawy urządzeń i technologii dla przemysłu rybnego. Najlepsze produkty rybne wystawiane na targach ubiegały się o nagrodę Mercurius Gedanensis. Grand Prix otrzymał łosoś wędzony plasterkowany produkowany przez Suempol z Bielska Podlaskiego. Jury konkursu oceniało wartość odżywczą produktów, ogólne wrażenia sensoryczne- takie jak wygląd, zapach i smak, a także estetykę, atrakcyjność i funkcjonalność opakowania oraz odpowiednie oznakowania.

Łosoś to sztandarowy produkt bielskiego zakładu. Stanowi obecnie około 90% produkcji. Jest to produkt z surowca najwyższej klasy sprowadzanego z północnej części norweskich fiordów oraz Alaski. Wyroby Suempolu charakteryzują się niepowtarzalnym smakiem. Pozbawione są barwników i konserwantów. Jedynym środkiem utrwalającym produkty jest sól. Wyroby z Suempolu sygnowane są znakiem Fundacji Rozwoju Kardiochirurgii prof. Zbigniewa Religii i polecane w profilaktyce chorób serca. Ponad 80% produkcji Suempolu trafia na eksport, głównie do Niemiec, Belgii, Holandii, Danii i Francji. Zakład istnieje od 1989 roku. Produkcja odbywa się w oparciu o systemy jakościowe HACCP oraz International Food Standard.


POWIĄZANE

Podczas nadchodzącej 15. edycji Targów Sadownictwa i Warzywnictwa, które odbędą ...

Podczas gali wieńczącej pierwszy dzień Forum Rynku Spożywczego i Handlu uhonorow...

EIT Food już po raz siódmy organizuje warsztaty projektowania produktów żywności...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę