Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Małopolski Produkt Lokalny

3 grudnia 2015
Fundacja Partnerstwo dla Środowiska w dniach 29 – 30 listopada organizuje w hotelu Qubus w Krakowie konferencje ,,MAŁOPOLSKI PRODUKT LOKALNY: Znaczenie żywności lokalnej dla rozwoju gospodarczego Małopolski oraz innych regionów Europy’’

Celem konferencji jest analiza potencjału i barier tworzenia lokalnych systemów żywnościowych na przykładzie Małopolski. Jak podkreślają organizatorzy konferencja będzie okazją do poznania doświadczeń  z kraju i zagranicy, w tym ze Szwajcarii, które pozwolą na ocenę korzyści płynących z integracji produkcji, przetwórstwa, dystrybucji oraz sprzedaży żywności wysokiej jakości i wiadomego pochodzenia.

Konferencja jest organizowana w celu upowszechnienia i uszczegółowienia zapisów Strategii Województwa Małopolskiego na lata 2014-2020 dotyczącej wykorzystania potencjału wytwórczego i przedsiębiorczego społeczności lokalnych poprzez kreowanie lokalnych systemów żywnościowych (Działanie 4.1). Strategia zakłada, że systemy te będą tworzone w oparciu o małe gospodarstwa i małe przetwórstwo (w tym także ekologiczne) oraz o krótkie łańcuchy sprzedaży (sprzedaż bezpośrednią). Konferencja jest realizowana w ramach projektu nr URP/SPPW/1.1/KIK/09: PRODUKT LOKALNY MAŁOPOLSKA – rozwój lokalnej przedsiębiorczości i przetwórstwa w oparciu o partnerską inicjatywę edukacji ekonomicznej mieszkaoców oraz regionalny system marketingu produktów z Małopolski .


POWIĄZANE

Podczas nadchodzącej 15. edycji Targów Sadownictwa i Warzywnictwa, które odbędą ...

Podczas gali wieńczącej pierwszy dzień Forum Rynku Spożywczego i Handlu uhonorow...

EIT Food już po raz siódmy organizuje warsztaty projektowania produktów żywności...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę