Fundacja Partnerstwo dla Środowiska w dniach 29 – 30 listopada organizuje w hotelu Qubus w Krakowie konferencje ,,MAŁOPOLSKI PRODUKT LOKALNY: Znaczenie żywności lokalnej dla rozwoju gospodarczego Małopolski oraz innych regionów Europy’’
Celem konferencji jest analiza potencjału i barier tworzenia lokalnych systemów żywnościowych na przykładzie Małopolski. Jak podkreślają organizatorzy konferencja będzie okazją do poznania doświadczeń z kraju i zagranicy, w tym ze Szwajcarii, które pozwolą na ocenę korzyści płynących z integracji produkcji, przetwórstwa, dystrybucji oraz sprzedaży żywności wysokiej jakości i wiadomego pochodzenia.
Konferencja jest organizowana w celu upowszechnienia i uszczegółowienia zapisów Strategii Województwa Małopolskiego na lata 2014-2020 dotyczącej wykorzystania potencjału wytwórczego i przedsiębiorczego społeczności lokalnych poprzez kreowanie lokalnych systemów żywnościowych (Działanie 4.1). Strategia zakłada, że systemy te będą tworzone w oparciu o małe gospodarstwa i małe przetwórstwo (w tym także ekologiczne) oraz o krótkie łańcuchy sprzedaży (sprzedaż bezpośrednią). Konferencja jest realizowana w ramach projektu nr URP/SPPW/1.1/KIK/09: PRODUKT LOKALNY MAŁOPOLSKA – rozwój lokalnej przedsiębiorczości i przetwórstwa w oparciu o partnerską inicjatywę edukacji ekonomicznej mieszkaoców oraz regionalny system marketingu produktów z Małopolski .