Już za dwa tygodnie w dniach 12 - 14 października 2012 r. w Łodzi odbędzie się największa i najważniejsza w Polsce impreza promująca ekologiczne i tradycyjne produkty żywnościowe - V Targi Naturalnej Żywności NATURA FOOD. Ich organizatorem są Międzynarodowe Targi Łódzkie Spółka Targowa, a impreza odbywa się w nowym Centrum Konferencyjno - Wystawienniczym MTŁ przy al. Politechniki 2.
Jak informują organizatorzy udział w NATURA FOOD 2012 potwierdziło ponad 200 wystawców z Polski i zagranicy (Azerbejdżan, Czechy, Francja, Indie). Wystawcy zaprezentują certyfikowane produkty ekologiczne, żywność tradycyjną z oznaczeniami unijnymi i z oznaczeniami krajowych systemów jakości, a także produkty naturalne, nieprzemysłowe i o niskim stopniu przetworzenia.
Targom towarzyszy bogaty program skierowany zarówno do branży jak i do miłośników dobrego smaku. W ramach imprezy będą miały miejsce liczne konferencje, seminaria, warsztaty, laboratoria smaku, konkursy i pokazy kulinarne.
Targi dadzą możliwość zapoznania się z szeroką ofertą produktów tradycyjnych – prezentowane będą najwyższej jakości wyroby z dziczyzny, znakomite austriackie sery, wędzone ryby, pieczywo oraz dżemy i konfitury jak z ,,domowej spiżarni”.
W ramach targów odbędą się między innymi międzynarodowe konferencje realizowane we współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz IFOAM EU Group, Akademia Biokuriera a także BioBiznes Forum - panel praktycznych warsztatów i seminariów, kierowany do właścicieli i pracowników sklepów z produktami ekologicznymi. Podczas targów konsumenci będą mieli możliwość degustacji i zakupu prezentowanych produktów a także udziału w spotkaniach poświęconych biożywności, odżywianiu czy umiejętności czytania ekoznaków. Planowane są także liczne pokazy kulinarne i laboratoria smaku dedykowane produktom ekologicznym i regionalnym z udziałem znanych mistrzów kuchni.