Dziś tj. 20 lutego w w Łodzi rozpoczynają XV międzynarodowe Targi Ferma Bydła i XVIII Międzynarodowe Targi Ferma Świń i Drobiu. Po raz pierwszy organizowana przez DLG Agro Food największa w Polsce wystawa poświęcona produkcji zwierzęcej odbędzie się w halach EXPO ŁÓDŹ/MOSiR w Łodzi
Przez trzy dni ( 20 -22 lutego) ponad 200 wystawców z kraju i zagranicy prezentować będzie wszystko, co niezbędne w chowie i hodowli począwszy od genetyki poprzez pasze i systemy ich zadawania, leki i preparaty weterynaryjne, roboty udojowe, wyposażenie, budynki inwentarskie, maszyny do zbioru i konserwacji pasz, a także ciągniki.
Jak podkreślają organizatorzy targi to jednak nie tylko ekspozycja firm, ogromnym magnesem dla hodowców jest konferencja naukowo-techniczna, gdzie wygłoszonych zostanie 30 referatów moderowanych przez wybitnych naukowców i praktyków, wśród których nie zabraknie tak uznanych w branży nazwisk jak: prof. Z. Kowalski, prof. Z. Pejsak, prof. J Twardoń, prof. A. Rutkowski, czy dr. Z. Lach.
W ramy konferencji podobnie jak w poprzedniej edycji targów, wpisuje się nowatorski program kazeinowy dla hodowców bydła i producentów mleka oraz dobrze już znany „Zdrowa Krowa”, który przedstawi Spółdzielcza Mleczarnia SPOMLEK.
Niesłabnącym zainteresowaniem cieszą się debaty – poruszające tematy istotne dla każdego hodowcy. Pierwsza z nich to: „Rynek mleka po uwolnieniu kwot mlecznych, ze szczególnym uwzględnieniem sytuacji hodowców bydła i producentów mleka w Polsce”. Druga: „Dramatyczna sytuacja na rynku świń! Jak przetrwać trudny okres? i trzecia, na którą zaproszony został Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi:, „Jaka Wspólna Polityka Rolna na lata 2014-2020“
Podczas targów spróbować będzie można doskonałych polskich serów oraz wędlin na specjalnie w tym celu przygotowanych stoiskach degustacyjnych wspieranych przez Fundusze Promocji Mleka i Wieprzowiny.
5944778
1