Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Laureaci, medale i nagrody

14 października 2003

Na Krajowej Wystawie Ogrodniczej kwiaty dotrwały w dobrym stanie do końca targów Polagra-Farm. W sobotę i niedzielę na ekspozycji targów rolniczych panował tłok. W tym roku padł rekord: 80.000 zwiedzających. Obok kwiatów dużym zainteresowaniem cieszyła się wystawa zwierząt hodowlanych, na której właściciele czempionów odbierali medale oraz odbywały się pokazy laureatów.

– Ocalenie od zapomnienia, jak również promocja oryginalnych polskich specjałów wytwarzanych wciąż jeszcze przez lokalnych rzemieślników oraz osoby prywatne, które pieczołowicie chronią stare receptury, czasem liczące po kilkaset lat, przekazywane w rodzinie z pokolenia na pokolenie takie zadanie wyznaczyli sobie organizatorzy konkursu ,,Nasze kulinarne dziedzictwo''. Sękacz, sołdra, tatarczuch, okrasa, sójki mazowieckie, gzik, pamuła, szary smalec, piwo kozicowe... takie produkty zgłoszono do targowego konkursu Perła 2003, który jest początkiem propagowania regionalnej żywności na dużych imprezach targowych, tak jak ma to miejsce w innych krajach Unii Europejskiej. Wśród 20 laureatów znalazł się też wielkopolski ser smażony z kminkiem, wyprodukowany przez OSM TOP z Nowego Tomyśla.

W sobotę Romuald Ozimek Gospodarstwo Rolno-Ogrodnicze z Brzozowa laureat Nagrody Gospodarczej Prezydenta RP, producent wysokiej jakości jabłek, przekazał tonę wyhodowanych przez siebie owoców instytucjom, dla których ten zdrowy i smaczny dar jest bardzo cenny.

Tylko podczas trzech pierwszych dni odbywających się w Poznaniu Międzynarodowych Targów Rolniczych POLAGRA-FARM 2003 ekspozycje wystawców zwiedziło 60 tysięcy osób. To tyle samo, ile w zeszłym roku w ciągu trwania całych targów. Organizatorzy liczą, iż tegoroczna frekwencja wyniosła nawet ponad 80 tysięcy osób, a liczba autobusów, którymi przyjechały na targi grupy zorganizowane wyniosła 300. 

Niewątpliwie jednym z atutów tegorocznej wystawy była obecność około 1100 zwierząt. Na targi przywieziono m.in. około 90 koni, 100 sztuk bydła mlecznego, 50 mięsnego, 90 sztuk trzody chlewnej, 120 owiec, 30 kóz, 40 nutrii, 210 królików, 100 szynszyli, 31 stad drobiu kur, gęsi, kaczek, 16 lisów i jenotów oraz 11 strusi. W wielkich akwariach pływały ryby słodkowodne, w tym karpie i pstrągi, a w szklanych terrariach brzęczały dziesiątki pszczół.


POWIĄZANE

Podczas nadchodzącej 15. edycji Targów Sadownictwa i Warzywnictwa, które odbędą ...

Podczas gali wieńczącej pierwszy dzień Forum Rynku Spożywczego i Handlu uhonorow...

EIT Food już po raz siódmy organizuje warsztaty projektowania produktów żywności...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę