Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Kukurydza - słoneczne ziarno zdrowia

28 listopada 2014
Pod hasłem ,,Kukurydza – słoneczne ziarno zdrowia’’ Polski Związek Producentów Kukurydzy rozpoczął w 2014 roku kampanię finansowaną ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych, której celem jest edukowanie konsumentów na temat walorów tej rośliny i jej przetworów – kaszy, mąki, płatków, chrupków czy oleju kukurydzianego.

     


- Wśród wszystkich roślin produkcji polowej, w uprawie kukurydzy dokonał się w największy postęp. Dotyczy to zarówno całego świata, jak naszego kraju. Kukurydza jest dziś szeroko uprawiana na terenie całej Polski, nie tylko na kiszonkę, ale także na ziarno. Plony kukurydzy ziarnowej są blisko dwukrotnie większe niż średnie plony zbóż.  Jeszcze 15 lat temu ziarno kukurydzy wyprodukowane w Polsce zaspokajało 10-20% potrzeb, dziś produkcja w pełni pokrywa nasze zapotrzebowanie, a nawet konieczny jest eksport 1-1,5 mln ton – mówi  profesor Tadeusz Michalski, prezes Polskiego Związku Producentów Kukurydzy.

- W ramach naszych działań uczestniczyliśmy w wystawach i Dniach Kukurydzy w całym kraju, stworzyliśmy film i wydawnictwa promocyjne dla dzieci i dorosłych. Mam nadzieję, że kukurydza – słoneczne ziarno zdrowia zagości szerzej nie tylko na naszych polach, ale również stołach –dodaje  dr inż. Roman Warzecha, członek rady PZPK, który  od 25 lat prowadzi liczne badania nad uprawą i hodowlą kukurydzy.  


Zdaniem dietetyk Justyna Marszałkowska – Jakubik  kukurydza i jej przetwory powinny na stałe zagościć w naszej diecie. Kukurydza ziarnowa i cukrowa mają bowiem  szereg zalet. Przede wszystkim należy podkreślić brak glutenu, który umożliwia spożycie tej rośliny przez alergików i osoby chore na celiakię. Ponadto roślina jest bogatym źródłem węglowodanów, błonnika, witamin i minerałów. Jej częste spożycie usprawnia trawienie, obniża stężenie cholesterolu we krwi, zwiększa odporność. Zawarta w kukurydzy luteina jest przeciwutleniaczem chroniącym organizm przed działaniem wolnych rodników.

Kampania „Kukurydza – słoneczne ziarno zdrowia” to pierwsze działania promocyjne prowadzone przez Polski Związek Producentów Kukurydzy w ramach Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.  

Polski Związek Producentów Kukurydzy szacuje, że średnie plony kukurydzy w tym roku wyniosą ok. 60dt/ha. Najsłabsze zbiory zapowiadane są na północy kraju. Rolników nie rozpieszczają również ceny – średnio za kukurydzę o wilgotności 30% otrzymuje się w skupach 350 zł/t netto.  Ta niekorzystna sytuacja może wpłynąć na wielkość przyszłorocznej produkcji, której areał może spaść do 10% z rokiem bieżącym.W 2014 r. powierzchnia upraw w Polsce osiągnęła 1,1 mln ha – 500 tys. ha to zasiewy na kiszonkę, ok. 600 tys. ha to kukurydza na ziarno.

POWIĄZANE

Podczas nadchodzącej 15. edycji Targów Sadownictwa i Warzywnictwa, które odbędą ...

Podczas gali wieńczącej pierwszy dzień Forum Rynku Spożywczego i Handlu uhonorow...

EIT Food już po raz siódmy organizuje warsztaty projektowania produktów żywności...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę