Stowarzyszenie Rozwoju Rynku Rybackiego w dniach 16-18 października 2013 roku w Bolszewie organizuje I Kongres Rybny.
Jak podkreślają organizatorzy to spotkanie sektora rybnego poświęcone szeroko rozumianej problematyce jakości i wartości dodanej produktów rybnych. Adresowane jest ono do przedsiębiorstw sektora rybnego, ze szczególnym uwzględnieniem przedsiębiorstw przetwórstwa rybnego, oraz przedstawicieli organizacji sektora rybnego.
Celem konferencji jest omówienie istotnych zagadnień, które będą wpływały na rozwój polskiego sektora rybnego w najbliższych latach
Prelegentami kongresu będą analitycy rynku, naukowcy, przedstawiciele firm technologicznych oraz menadżerowie dużych przetwórni rybnych, którzy przedstawią swój punkt widzenia na rozwój branży.
Program kongresu
16 października 2013
od 12:00 – Rejestracja uczestników
13:00-14:00 – Obiad
15:00 Sesja nr 1 – Trendy na rynku produktów rybnych
1. Powitanie gości i przedstawienie informacji organizacyjnych (Magdalena Bochan-Jachimek, SRRR)
- Oficjalne otwarcie konferencji (przedstawiciel Linde Gaz Polska)
- Referat wprowadzający – zmiany w przetwórstwie ryb w Polsce (Tomasz Kulikowski, Magazyn Przemysłu Rybnego)
2. Import surowców i eksport produktów – analiza tendencji w 2012 i I połowie 2013 r. (Krzysztof Hryszko, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej PIB)
3. Trendy w konsumpcji na rynku krajowym na podstawie danych Panelu Gospodarstw Domowych GfK – (Grzegorz Mech, GfK Polonia)
4. Trendy w etykietowaniu ryb i produktów rybnych (Katia Tribilustova, Eurofish)
5. Współpraca i wspólny marketing jako wartość dodana (Kristin Pettersen, Norwegian Seafood Council)
6. Polska delegacja na NASF 2014 w Bergen (Jorgen Lund, Pareto Security)
Pytania i odpowiedzi
19:30 Uroczysta kolacja przy muzyce na żywo.
Ok. 21:00 – wręczenie nagród za najlepsze kampanie marketingowe ryb i produktów rybnych Złote Płetwy Reklamy
17 października 2013
07:00-10:00 Śniadanie
10:00 Sesja nr 2 – Innowacyjne technologie przetwórstwa rybnego i aspekty jakości handlowej produktów rybnych
1. Jakość handlowa ryb świeżych i mrożonych (Grzegorz Bienkiewicz, ZUT Szczecin)
2. Kriogeniczne schładzanie i mrożenie ryb (przedstawiciel Linde Gaz)
3. Nowoczesne metody pakowania ryb i produktów rybnych (Bogusław Pawlikowski, MIR-PIB Gdynia)
4. Mieszanki gazowe w pakowaniu ryb i produktów rybnych (Łukasz Betliński, Linde Gaz)
5. Re-imagine Salmon, Fish & Seafood commodities with Functional Packaging (Gonzalo Campos, SealedAir)
Pytania i odpowiedzi
13:00-14:00 – Obiad
15:30 Sesja nr 3 – Certyfikacja w sektorze rybnym
1. Środowiskowe aspekty rybołówstwa (Piotr Prędki, WWF Polska)
2. Certyfikacja MSC (Anna Dębicka, Marine Stewardship Council)
3. Certyfikacja w zakładach przetwórstwa rybnego (Michał Kundzicz, TUV NORD Polska)
4. Certyfikacja surowców z akwakultury BAP (przedstawiciel Global Aquaculture Alliance – tbc)
5. Czy polski rynek potrzebuje certyfikowanych produktów rybnych (Przemysław Cieślik, Contimax)
6. Certyfikowane produkty rybne na rynkach europejskich (przedstawiciel Morpol – tbc.)
Dyskusja nad przyszłością certyfikacji w polskim przetwórstwie rybnym
19:30 Kolacja przy szantach na żywo
18 października 2013
07:00-09:00 – Śniadanie
10:00 Sesja nr 4 – Wyzwania dla przetwórstwa rybnego
1. Sytuacja surowcowa (Jerzy Safader, PSPR)
2. Konsolidacja branży rybnej (Bogusław Kowalski, Graal)
3. Bezpieczeństwo żywności i ochrona środowiska (prof. Piotr J. Bykowski, PSPR )
4. Fundusze UE dla przetwórstwa rybnego (przedstawiciel MRiRW – tbc)
5. Podsumowanie konferencji (Tomasz Kulikowski, Magazyn Przemysłu Rybnego)
6. Wręczenie certyfikatów (Magdalena Bochan-Jachimek, SRRR)
6834299
1