180 wystawców z 28 krajów świata uczestniczyć będzie w tegorocznej edycji organizowanych w Centrum EXPO XXI przy ulicy Prądzyńskiego w dniach 14 – 16 kwietnia Targów WorldFood Warsaw
Jak udało się nam dowiedzieć na zwiedzających i wystawców tegorocznej edycji czeka wiele nowości. A wśród nich cieszące się dużym zainteresowaniem podwystawy Wine&Spirits Warsaw, FoodTech Warsaw oraz Ingredients Warsaw, specjalna sekcja do rozmów z przedstawicielami sieci handlowych. Ciekawym wydarzeniem towarzyszącym będzie salon promocyjny ciemnej herbaty Hunan Yiyang zorganizowany przez chińskich przedsiębiorców oraz spotkanie B2B z delegacją Azerbejdżanu, Indonezji, Mongolii oraz Bośni i Hercegowiny w ramach programu promocji Ministerstwa Gospodarki „Aktywizacja eksportu na wybranych rynkach”.
Na zwiedzających targi czeka bogaty program merytoryczny. Pierwszego dnia odbędzie się debata otwierająca „Dlaczego Polska – możliwości i perspektywy” zorganizowana przez Agencję Rynku Rolnego z udziałem przedstawicieli Ministerstwa Rolnictwa, Ministerstwa Gospodarki, Ministerstwa Spraw Zagranicznych. Drugi dzień poświęcony będzie zagospodarowaniu nadwyżek w produkcji polskiej żywności oraz omówieniu perspektywicznych rynków eksportowych, w tym krajów afrykańskich, amerykańskich, azjatyckich. Tego dnia odbędzie się również debata Kancelarii Brokerskiej ASYSTA pod hasłem „Ranking ryzyk – sugestie z rynku dla gospodarczych think-thanków”. Trzeci targowy dzień upłynie zaś pod hasłem analizy rynku żywności ekologicznej w Polsce.
W programie przewidziano również wiele wydarzeń i konferencji dla sektora handlu i HoReCa. Wśród poruszonych tematów znajdą się „Sklep convenience – przyszłość dla małych i średnich placówek handlowych”, „Zakupy w sklepie spożywczym małoformatowym”, „Zarzadzanie cenami i promocjami w sieciach retailowych”, „Budowa pożądanego wizerunku cenowego”. W ramach panelu Stowarzyszenia Kucharzy Polskich odbędzie się rozmowa pod hasłem „Lekcje smaków”.
Wszyscy zwiedzający II edycję targów WorldFood Warsaw będą mogli wziąć udział w konkursie z atrakcyjnymi nagrodami (m.in. pakiety pobytu i zabiegów w Dworze Droblin, ekspresy Cafissimo oraz prenumerata branżowego magazynu „Czas Wina.
Opracował: Obi oba